Mallbackenpoäng mot mästarna

Mallbacken avslutade säsongen och den ettåriga sejouren i Damallsvenskan på bästa tänkbara sätt. Mot svenska mästarlaget LdB Malmö blev det 1–1 (1–1), efter att Emmie Johansson gjort Mallbackens mål och Anja Mittag kvitterat.
I årets sista match fick Malmö ta emot SM-pokalen och fira sitt SM-guld. Foto: Bildbyrån

– Vi avslutade verkligen med flaggan i toppen, synd bara att vi tappade poäng i de viktiga matcherna, säger målskytten Emmie Johansson i Mallbacken och syftar på poäng-tappen mot KIF Örebro hemma, Jitex borta och Sunnanå hemma.

Mallbacken blev nedtryckt av LdB FC hemma på Strandvallen, men en kontring och fin slagen passning av Mimmi Larsson öppnade upp för Emmie Johansson som kunde ta till vara på sin egen retur och ge hemmalaget ledningen.
– Jag visste inte om jag skulle ta löpningen eller inte, men nu gjorde jag det och tog emot passningen och fick på ett avslut som en av deras ytterförsvarare fick undan, säger Emmie Johansson och fortsätter.
– Bollen kom tillbaka till mig och jag kunde göra mål. Målet var Emmies tredje den här säsongen efter hon kommit tillbaka efter sjukdom och skadebekymmer när hälften av säsongen var spelad.

Sju minuter efter Mallbackens ledningsmål kunde LdB FC replikera och det var Anja Mittag som tog till vara på passningen från Elin Rubensson. Resultatet stod sig halvleken ut. I den andra gick mästarna för tre poäng och ett avgörande mål när man bytte in trion Therese Sjögran, Ramona Bachmann och Manon Melis med kvarten kvar. Men Mallbacken var närmast ett mål när Linda Wallin missade.

Resultatet stod sig matchen ut och betydde ingenting, mer än att Mallbacken därmed tog poäng av de tre topplagen under säsongen och avslutade den ettåriga sejouren i Damallsvenskan på bästa tänkbara sätt.
– Vi stod upp bra och hjälpte verkligen varandra idag, vi var avslappnade och det var kul att spela, säger Emmie Johansson som i och med målet blev skyttedrottning i Mallbacken.
– Vi gjorde inte tillräckligt med mål under säsongen, synd, det var ett stort steg att ta från Söderettan till Damallsvenskan, säger Emmie Johansson.

För LdB FC Malmö väntar nu dubbelmöten med tyska Wolfsburg i Champions League, medan Mallbacken kan ta semester och ladda om batterierna för spel i Elitettan 2014.
Tränaren Stefan Johansson följer inte med laget dit och någon ny tränare är inte klar.
– De håller på och jobbar på det och har sagt till oss spelare att det ska vara klart inom tre veckor, vi får redan på mer under veckan som kommer. Men de vill behålla de flesta i truppen, säger Emmie Johansson.

Lagkaptenen Helena Frykenstam sägs sluta och forwarden Linda Wallin sägs vara ner i Lysvik i division tre.

Efter matchen mottog Malmö pokalen och kunde fira som svenska mästarinnor hela vägen hem.

Text: Anders Andersson