Åland United kryssade hem seriesegern

Finska Damligan avslutades i helgen med 3 matcher i den övre slutserien och två i den nedre. Medaljerna var sedan tidigare fördelade och det var enbart fråga om prestigemöte då årets ligamästare Åland United tog emot årets tvåa och tillika cupsegrare PK-35 på sin hemmarena Wiklöf Holding Arena i Mariehamn.
Ålands United Finska Mästarinnor 2013.

Övre slutserien
Åland United – PK-35
Åland United tog genast tag i taktpinnen och skapade ett flertal riktigt vassa målchanser, men lyckades inte få någon utdelning. Bästa chansen i första halvlek hade årets skytteligadrottning Cynthia Uwak , men ett PK-35 ben styrde bollen till hörna. På den efterföljande hörnan kunde målvakten rädda bollen på mållinjen (bilder visar senare att bollen troligen var inne i målet) och i halvtid var det 0-0 på resultattavlan.
Andra halvlek hann bara bli 8 minuter gammal när PK-35 igenom sin nya anfallare Furtuna Velaj kunde göra ledningsmålet. När Heidi Kivelä drog på sig det andra gula kortet för dagen och blev utvisad väcktes hoppet på läktarna igen. Kvitteringen kom också och det var den i andra halvlek inbytte Juliette Kemppi som kunde nicka in kvitteringsmålet och visa vilken fantastisk målskytt hon redan är.
1-1 blev också slutresultatet och nu kunde det verkliga guldjublet bryta ut. När samtliga matcher spelats klart visar det sig även att Cynthia Uwak blir 2013 års skyttedrottning.

FC Honka – HJK
Ligatrean mot ligafyran möttes i Esbo och det var ligatrean FC Honka som drog igång i ett högt tempo. Redan i den andra minuten missade de första stora läget. Men bara minuten senare så rasslade det dock i nätet när Samantha Monahan gav Honka ledningen med 1-0. I den 21 minuten ökade Marianna Tolvanen på till två noll och innan halvtid hade också Nora Heroum och Emma Koivisto gjort varsitt mål.
Honka ledde alltså med 4-0 i halvtid och matchen var i stort sett redan över.
I andra halvlek kan Henni Malinen öka på till 5-0 innan HJK gjorde ett tröstmål till 5-1 igenom Julia Säppi.
Eftersom Vera Saastamoinen gick mållös ifrån matchen så kan hon inte utmana Åland United Cynthia Uwak i skytteligan.

Pallokissat – Kokkola F10
I Kuopio möttes ligafemman och ligasexan. Kokkola hade chansen att ta sig förbi Pallokissat i sista omgången. Pallokissat hade dock inte några planer på att släppa ifrån sig femte platsen och formligen krossade Kokkola med 7-2 efter ha lett med 2-1 i halvtid. Emilia Iskanius stod för ett hattrick i matchen.

Nedre slutserien
TPS – ONS
Matchen hade inte någon betydelse i den nedre serien då bägge lagen redan hade sitt på det torra. I den 38 minuten kunde Heini Toivonen ge bortalaget ledningen och den ledningen stodsig till halvtid. I den 63 minuten kom dock TPS åt att kvittera till 1-1, målskytt var Sari Tikkanen.

GBK – NiceF
GBK låg sist i serien med en match kvar att spela och i den matchen ställdes man just mot det lag som låg framför dem, NiceF. Försprånget var två poäng, så förutsättningarna var minst sagt spännande, vid seger så kunde GBK klara sig kvar i Damligan.
GBK lyckades också nolla NiceF, problemet var att man inte heller åstadkom några egna mål och med slutresultatet 0-0 är GBKs saga all i Damligan för denna gång.

Nykomlingar 2014
Inför nästa säsong så kommer det ett nytt lag upp ifrån division 1, Merilappi United. Laget kommer ifrån Kemi.

Text/Foto: Bjarne Gällros