Linköpings FC överträffade allas förväntningar

Ifjol kom tränaren Martin Sjögren ifrån Malmö till Linköping och fick laget att göra en helomvändning och gå ifrån den nedre delen av serien till en tredjeplats. Seger i sex raka matcher på hösten gjorde hela skillnaden och även denna höst har Linköpings FC överraskat många med sitt fina spel.
Martin Sjögren, tränare i Linköpings FC. Foto: Bildbyrån

Trots fjolårets fina placering var det inte många som tippade att Linköpings FC skulle ha något med toppstriden att göra men man har övertygat med råge och det med ett gäng spelare med tonvikt på svenska talanger, flera av dem var med och vann F19-EM 2012.
I sluttabellen var Linköpings FC bara två poäng ifrån Tyresö FF som många trodde skulle totaldominera Damallsvenskan ihop med LdB FC Malmö. Vi frågade Martin Sjögren några dagar efter årets sista slutsignal om han har någon bra förklaring till framgångarna?
– Lite förvånad är jag väl själv, även om vi hade som förhoppning att upprepa fjolårets placering. Nu gjorde vi det men inte trodde jag att vi skulle vara så nära tvåan och ha så god marginal ner till fyran i serien.
Vad kan du peka på som framgångsreceptet i år?
– Satsningen på lite yngre spelare har slagit mer än väl ut. Vi har gett dem den speltid de så väl behöver. Det spelar ingen roll hur mycket man tränar om man inte får speltid, då tar man inga kliv i sin utveckling som spelare, säger Martin.
– Efter en trevande inledning av seriespelet hände det något då vi flyttade in Renée Slegers från kanten till centralt på mittfältet. Då lossnade spelet och jag har numera svårt att se en central mittfältare som är mycket bättre än hon.

Ett par andra spelare som stuckit ut under året är förstås Pernille Harder som gjort många av era mål samt Stina Blackstenius som debuterade i Damallsvenskan i år. Hon har spelat hela 19 matcher och gjort en kanonsäsong. Vad har du att berätta om dem?
– Pernille är ju en attraktion på fotbollsplan. Lite hårt tryck på henne under EM som nog gjorde att hon inte riktigt hittade det rätta flytet. Men det kom tillbaka så att vi fick glädje av det under hösten. Stina Blackstenius har matchat med försiktighet under våren men sen gick det inte att stoppa henne utan under hösten har hon växt till en startspelare och hon har gjort det jättebra.

Er satsning på lite yngre spelare har varit tydlig och med facit i hand har den alltså slagit väl ut. Kommer ni att fortsätta på den inslagna vägen eller är ekonomin sådan att ni nu vill värva spelare för att ta det sista lilla steget för att ta upp kampen om SM-guldet nästa säsong?
– Vi ska nog hålla fast vid vår strategi att blanda lokala talanger med andra svenska men man måste också ha några lite äldre rutinerade spelare som kan stötta när det tar emot. För det gör du ju för alla under en hel säsong, avrundar Martin Sjögren.