THORA HELGADOTTIR - ÅRETS MÅLVAKT

Damfotboll.coms läsare har röstat - årets målvakt är Thora Helgadottir. LdB FC Malmös stabila keeper med den höga lägstanivån har haft varit briljant under en utmärkt klubblagssäsong. Att hålla nollan i två tredjedelar, 14 av 21 seriematcher glänser ur alla perspektiv.

- Det är riktigt kul, säsongen har varit fantastisk, säger hon.

Thora Helgadottir mottar nyheten med gott humör på guldklubbens kansli. Några dagar kvar till säsongsfinalen mot Wolfsburg kommer gratulationen verkligen i rätt tid.

Hela laget befinner sig i hejvilt hyllande. Dagen före vårt samtal har staden tackat fotbollsmästarna med en middag på rådhuset, några timmar senare väntar folkets jubel i Malmö, LdB och MFF tillsammans på en och samma scen.

Thora Helgadottir kan fira tillsammans med lagkamraterna och skillnaden är markant jämfört med förra året, när hon prisades på Fotbollsgalan och kände sig rätt ensam i framgången.
- Jag hade kanske en bra säsong förra året men den var mycket svårare än i år. Vi har varit mer bekväma i sättet vi skulle försvara och då blir jag mer bekväm, känner mig bra på plan hela tiden.

Det går inte att lita blint på statistiken men trenden är ändå tydlig. Thora Helgadottir har gått ner i antal räddningar från 94 till 54, en mer noggrann analys visar att samspelet mellan målvakt och försvar fungerar mycket bättre.

TV-räddning mot Tyresö

Hon får fortfarande bruka sitt spelsinne för att göra avvärjande utrusningar och ta vara på sin spänst för att kasta sig och hinna emellan. Till exempel i seriefinalen i våras som slutade 2-2. Helgadottirs undanboxning i sista spelminuten var av guldklass, annars hade Tyresö haft sex poängs försprång.
- Vi hade säkert förlorat matchen om jag inte lyckats med det, men det var kanske fler TV-räddningar ifjol, ler hon och fortsätter:

- I år har jag en lite annan roll, mer som en utespelare. Jag gillar ju att ha bollen på fötterna och vara delaktig i spelet, mer offensivt än defensivt.

Andra nyckeltal är tämligen oförändrade. Thora Helgadottir ligger stadigt på en snygg räddningsprocent, över 80 under sina Malmöår. Ska hon sätta den fjärde säsongen i LdB-tröjan framför andra handlar det mer om bidrag till lagets utveckling.
- Jag ser på min roll som att ge trygghet, målvakten kan ge det till laget. Det var också därför de fick mig hit, men det är svårt för mig att ge det om inte försvarsspelet är bra över hela plan. Det har det verkligen varit i år.

Någon svacka i målvaktens succésäsong är svår att skönja. Bristningen i låret som gjorde att hon aldrig fick spela i EM blev ingen mental dipp när Island överträffade förväntningarna med kvartsfinal.

Malmö kunde också pusta ut när Thora Helgadottir höll ihop spelet och kroppen när höstomgångarna drog igång.
- Jag klarade inte att träna fullt när jag var tillbaka. Jag var inte hundra procent och det är en risk när man spelar med bristning. I de två första matcherna höll vi tummarna och hoppades att det inte skulle gå sönder igen.

Thora om de 14 nollorna
Utifrån såg allting säkert ut och Malmö gick i mål med guldet med en marginal på sju poäng.

Apropå siffror är det inte mer än rätt att sy ihop samtalet med de 14 nollorna. Thora Helgadottirs mest iögonfallande bidrag har även laget använt som en attitydförändring.

- Under åren har vi alltid firat i backlinjen när vi hållit nollan. Nu har det ändrats, när vi samlas efter matcherna säger vi alltid "bra med tre poäng till" men vi skriker också "bra med en nolla till", säger hon.

Det är synnerligen imponerande att Malmös målvakt, som har kontrakt över 2014, har hållit nollan fler gånger än hon släppt in mål (13).
- Ja, och den stora anledningen till att vi tar SM-guld är att vi släpper in mycket färre mål. Det stärker oss utåt att vara laget som håller nollan, säger Thora Helgadottir.

ÅRETS MÅLVAKT

1:a Procent 2:a Procent 3:a Procent
Thora Helgadottir 38 Kristin Hammarström 24 Hedvig Lindahl 17