Tyresös förra skyttedrottning på väg tillbaka

Tyresö vill värva tre nya toppspelare i jakten på framgång i Champions League. En klasspelare i varje lagdel skall in om Tony Gustavsson får bestämma. Men det finns också en spelare som är redo att komma tillbaka. Madelaine Edlund.
Madelaine Edlund. FOTO; Anders Henrikson (arkiv).

Mitt i snacket om nyförvärv till kommande säsong frågade damfotboll.com Tyresös tränare om den förra skyttedrottningen.
Är hon på väg tillbaka?
Vill hon spela i Tyresö?
Vill Tyresö ha henne i sitt lag?
Vi fick svar på några av de frågorna och fick också veta att Edlund faktiskt redan är tillbaka:
– Om du frågar mig personligen är det inget snack om att vi vill ha henne tillbaka. Jag var överlycklig förra veckan när vi hade henne tillbaka i träning. Vi smög in henne två gånger förra veckan, första träningarna med boll och hon var med i en träningsmatch när vi spelade 11 mot 11, sade Tony Gustavsson och även Edlund berättar om de träningar hon gjorde med laget i förra veckan.
– Jo, jag har tränat med dem i kanske två veckor, säger bekräftar hon..

Lagom till säsongen 2012 meddelade Josefine Öqvist att hon skulle ta en paus från fotbollsspelandet. Hon var gravid. Under den säsongen öste Tyresös andra anfallsstjärna Edlund in mål inklusive det som avgjorde striden om den allsvenska slutsegern i Malmö. När säsongen 2013 drog igång fanns inte Edlund med och tidigt meddelades det att hon inte skulle spela under den säsong som just har passerat. För två och en halv månad sedan födde hon en dotter. Nu är skyttedrottningen som vunnit SM-guld med såväl Umeå IK som Tyresö FF på väg tillbaka. Och för att återvända till på frågan vi ställde till Gustavsson om Edlund vill spela fotboll i Tyresö nästa säsong svarar hon själv:
– Ja, jag har kontrakt med Tyresö över nästa år, efter det får jag fundera men jag är ju inte så himla gammal, så jag tycker att jag borde kunna spela några år till. Men det beror ju på hur mycket tid man känner att man har och sådant.

När Edlund valde att ta en paus från fotbollen för att skaffa barn var hon en landslagsspelare. Sedan dess har landslaget bytt förbundskapten, spelat ett mästerskap på hemmaplan och gått in i ett VM-kval.
– Just nu fokuserar jag bara på att komma tillbaka och göra det bra. Det är klubblaget som gäller först och främst, jag tänker inte på landslaget men skulle det gå så pass bra att jag blir uttagen så skulle jag köra på, säger Edlund som gjort 35 landskamper på seniornivå.

Edlund berättar att hon inte är redo för match i dagsläget, det är drygt två och en halv månad sedan hon födde dottern Alva och hon har inte hunnit träna upp muskelmassan igen. Konditionen är inte heller på topp, men det kommer nog mer av sig själv. En av Edlunds styrkor på fotbollsplanen har varit hennes snabbhet och djupledsspel, något som Gustavsson lyfter fram med ett brett leende.
– Bara hennes närvaro på Tyresövallen gör att man får ett leende på läpparna. Och var det inte Öqvist som sade att man blir snabbare efter att man fått barn? Så om Madde kommer tillbaka snabbare nu än hon var innan – då har vi ett djupledshot som heter duga.
Edlund:
- Det finns många kvinnor som kommit tillbaka och varit bättre. Titta bara på "Jossan", hon är bättre än någonsin. Det är så mycket hormoner i kroppen att det nästan är som att vara bloddopad.

Att konkurrensen i Tyresö blivit tuffare sedan hon avgjorde seriefinalen mot LdB FC Malmö för drygt ett år sedan skrämmer inte Edlund. Snarare har det påverkat hennes beslut att ta sig tillbaka på ett positivt sätt.
– Vi har fått in nya spelare och blivit bättre som ett lag, det är klart att det blir en drivkraft för mig. Jag vill spela för att utvecklas, avslutar anfallsesset som till meriterna ovan även kan lägga till UEFA Women´s Champions Cup med sitt tidigare klubblag och VM-brons med landslaget.

Rufus 2013-11-17 13:31

Vi konstaterar två stora händelser i Edlunds liv detta år: Hon är snart redo för spel igen, men - framförallt - hon fick en dotter! Den lilla heter för övrigt Alva...