Därför överraskade Norge i EM

– Vi har spelare som vill vara involverade i taktiskt upplägg, hur vi spelar och tränar. Det är väldigt spännande och ovant för mig. Jag har förändrat mig som tränare genom dem och övriga ledare i damlandslaget, berättade den rutinerade norske förbundskaptenen Even Pellerud inför tränarkolleger vid cupfinalseminariet i Oslo.
När Even Pellerud gjorde comeback som norsk förbundskapten blev det medalj igen. Foto: Bildbyrån

Det berättar han och assisterande tränaren Roger Finjord i en artikel på Norges FFs hemsida.
Med några månaders distans på EM-silvret i Sverige redogjorde Even Pellerud på seminariet hur laget växte under EM och överträffade sig självt.

Det första Even Pellerud och Roger Finfjord tog tag i när förberedelserna inför EM-säsongen drog igång var fysiken.
– Några spelare var i fantastisk form, andra inte för att spela sex matcher i en turnering. Ändå klarade de det. Det var starkt. Men vi var vältränade till EM. Inför finalen var vi spända eftersom vi ser på Tyskland som en maskin. Men vi matchade dem även vad gäller fysiken och gjorde en bättre match än jag trott på förhand, avslöjade Even Pellerud.
– Vi tränade mycket på rätt i luckor och hade fantastiska kantspelare i Kristine Hegland och Caroline Graham Hansen som blev framspelade av innermittfältarna.

Even Pellerud nämnde mänga namn som levererade under EM, att man hade en bra blandning av kompetenser i truppen även vad avser ålder var mixen lyckad.
– De accepterade sina roller och att alla inte kan vara stjärnor. Det var minimalt med konflikter under den långa tiden vi var tillsammans. Men vi ska vara ödmjuka och säga att detta var året när allt klaffade för oss, tillägger han.

Roger Finjord uppehöll sig vid detaljer.
– Prio 1 för kollektivet var bollåtervinning. Det var det första ordet Even sade till mig efter att ha presenterat sig när vi möttes i januari. Det var bollåtervinning som skulle utmärka våra lag. Vi jobbade mycket med att ha intensitet i allt vi gjorde, t ex att hindra motståndaren från att spela det offensiva spel vi själva var bra på, nämligen att vända på det.

Ute på plan var det användandet av ytorna på rätt sätt som stod på agendan. Det var fokus på kvalitet i omställningarna och att vara på rätt yta så ofta som möjligt. Det tränades mycket på uppspelsvarianter mot etablerat försvar och med mycket rörelse.
– Det senare är ett nyckelord när det gäller intensiteten defensivt men också offensivt i förhållande till att göra sig fri för att få bollen och sedan finna ny position. Gemensam förståelse när vi ska falla och när vi ska vända med hjälp av mittfältet nötte vi mycket på under EM.

Roger Finjord visade sedan bilder på norska spelare som sprang åtskilliga kilometer i gruppspelet mot Tyskland.
– När vi tittade på de sekvenserna efter 1-0-matchen, började våra spelare nästan känna sig oslagbara.

Nu gäller det VM-kval. Roger Finjord känner att det finns mer att göra. Avstånden mellan lagdelarna ska krympas för att ännu effektivare återvinna boll. Han vill även att laget ska bli bättre på att vända spelet högre upp i banan. Det som hände i EM litet för ofta var att vändningen ofta skedde på en mittback eller defensiv mittfältare.
– Om man vinner boll högre upp kan man anfalla direkt på motståndarnas fyrbackslinje.

Even Pellerud fyller på:
– Det är mycket vi är bra på men en del vi måste förbättra. Bland annat var vi sena att sätta press på Danmark i semifinalen och hamnade för djupt. Vi var rädda för att blotta oss. Vi måste våga mer. Vi hade ingen vänsterfotad spelare i i truppen, jag hoppas vi hittar någon. Dessutom skapade vi för litet på fasta situationer framåt. Solveig Gulbrandsen och Marit Fiane slutar och vi har flera spelare över 30 år. Det behöver inte vara något problem men vi måste vara uppmärksamma på det och duktiga på att tänka nytt.