Ingen comeback för Johanna Frisk

Den knäskada som Johanna Frisk kämpat med att komma tillbaka ifrån vill inte ge med sig. Idag kom beskedet om att hon tvingas sluta spela fotboll då knäskadan inte läker sig.
Johanna Frisk tvingas sluta spela fotboll p.g.a en knäskada. Foto: Anders Henrikson

Tyresö FF:s lagkapten Johanna Frisk skadade knäet i hemmamatchen mot Piteå strax före EM i somras. Då befarades att korsbandet var av, men en magnetröntgen visade annat. Sedan dess har Johanna kört rehabträning men inte lyckats blir helt bra och under hösten blev det bara något enstaka inhopp med Tyresö. Nu ger hon alltså upp fighten om att tro att knäet kommer att bli så bra att hon på allvar kan ta upp elitkarriären igen.
Hur ledsamt är det att tvingas sluta spela på grund av skada?
– Jag har försökt att få det att fungera med ingenting biter och det är med mycket blandade känslor jag har tagit det här beslutet, säger Johanna till damfotboll.com.
– Jag har fått hjälp av våra sjukgymnaster och under perioder har det gått bra men även om korsbandet är helt så är det för ostabilt och jag har konstant värk i knäet som också svullnar upp efter minsta ansträngning.

Hur går tankarna?
– Det är ett tufft beslut som jag tagit och förstås brottats med en tid. Nu är det gjort och jag har väl dubbla känslor kan man säga. Det känns både bra och dåligt men det får ta den tid det tar att vänja sig vid att sluta helt att spela fotboll som är det roligaste jag vet.

Har du planer på vad du ska göra istället?
– Jag får nytta av mina kunskaper inom ledarskap. Jag ska ut och jobba bland företag med ledarskapsutveckling så jag får nytta av det jag lärt mig inom idrotten. Senare kan det hända att jag kan jobba i föreningen på något vis med det här också. Men just nu måste jag bara landa i mitt beslut.

Johanna gjorde sin damallsvenska debut i Bälinge mot Malmö FF 1997 och har sedan dess spelat i landslaget och i den amerikanska proffsligan samt representerat både Umeå IK och Tyresö i Damallsvenskan. Med Umeå vann hon SM-guld och var även med och spelade Champions League-final. Johanna kom till Tyresö inför föreningens comeback i Damllsvenskan 2010 och var med att vinna ett historiskt SM-guld 2012.
Är du ändå lite nöjd med vad du åstadkommit i din fotbollskarriär?
– Javisst, även om jag kanske inte kan säga att jag riktigt tar in det till fullo ännu. Men senare kan jag nog titta tillbaka på min karriär och känna mig ganska nöjd. Fast det är klart att det svider att inte kunna vara med i vårens Champions League-matcher, jag skulle ljuga om jag sade något annat.