Landslagsnytt vid sidan om

I samband med gårdagens presskonferens berättade fotbollschefen på damsidan Marika Domanski Lyfors om förändringar i U-landslagen. Dessutom passade hon på att prata med damfotboll.com om fördelarna med ett VM på konstgräs och en kommande landskamp mot antagonisten Tyskland.
Marika Domanski Lyfors. Foto: Bildbyrån

I somras möttes Sverige och Tyskland i EM:s semifinal, hur matchen slutade vet ni säkerligen. Då drog landslaget fullt hus och flera gånger under EM var det lapp på luckan inför Sveriges matcher. Efter EM har de två matcher Sverige spelat på hemmaplan sammanlagt lockat strax över 10 000 åskådare. Vi ställde frågan till Marika Domanski Lyfors om det inte är dags att ringa hit ett av världens bästa landslag och spela en träningsmatch av yppersta kvalitet? Ett möte med Frankrike må vara en toppmatch men om vi ska kunna rida på EM-succén kanske det är läge att spela matcher mot topplag på hemmaplan istället för bortaplan?

− Det är svårt att få hit de lagen, de vill ofta spela på hemmaplan. Vi kommer att möta England och Tyskland i höst om allt går som det ska. Vi jobbar hela tiden på att få hit de allra bästa. Men vill vi möta USA och Japan då blir det ofta på tidig vår eller sen höst på grund av deras schema. Då innebär det ofta att vi inte har några bra planer att tillgå i Sverige. Under mästerskapsår öppnar sig schemat lite. Under ett kvalår är det svårare.

Men ni har pratat med Tyskland?
− Ja, det blir landskamp mot Tyskland i höst, men det är inget som är officiellt ännu. Det har att göra med om vi klarar av att bli etta i VM-kvalgruppen eller inte. Vinner vi gruppen hoppas jag Tyskland kommer. Vi för samtal men ingenting är klart ännu, säger Marika Domanski Lyfors som även berättar att en landskamp mot England är planerad under sommaren.

Förändringar i ledarstaben
Under gårdagens pressträff informerade Marika Domanski Lyfors om förändringar i ledarstaben kring U23-landslaget. Calle Barrling lämnar U23-landslaget och lägger istället fokus på U19-landslaget och spelarutbildning. Som förbundskapten för U23 kliver istället Anneli Andersén in.
− Calle kommer jobba kvar med sitt flickor 18-19-landslag och också ha en coachningroll för de unga förbundskaptenerna. Sen kommer han assistera Lillie Persson i spelarutbildningsrollen, säger Domanski Lyfors.

Efter matchen mot Frankrike väntar Algarve Cup i mars och sedan är det dags att fortsätta kvala till VM 2015 i Kanada. Det blir ett historiskt VM så till vida att mästerskapet delvis kommer att spelas på konstgräs. Det är en omständighet landslaget tar med i upplägget och förberedelserna under året.
− I och med att vi har många spelare kommer det bli aktuellt att spela landskamper på konstgräs inför VM, förklarar Domanski Lyfors.
Konstgräsdebatten brukar gå varm inte minst på herrsidan, men är det nu kanske en fördel för Sverige att VM delvis spelas på konstgräs? Ganska många spelare i landslaget tränar på det underlaget varje dag i sina klubbar?
− Det tror jag definitivt, fastslår Marika Domanski Lyfors.