Premiär som förbundskapten för Anneli Andersén

På torsdag är de avfärd för U23-landslaget och den årliga turneringen i La Manga. För första gången leds U23-landslaget av Anneli Andersén som i flera år varit assisterande tränare och observatör tillsammans med Calle Barrling i hans landslag. Med andra ord har hon tidigare träffat de flesta spelarna i den trupp hon tagit ut till La Manga.
Anneli Andersén, förbundskapten för U23-landslaget. Foto: Bildbyrån

Anneli du har jobbat i många år med talangutveckling, är numera riksinstruktör med ansvar för de nordligaste distrikten samt förbundskapten för U23-landslaget. Det är nästan så högt upp man kan komma?
– Oj, det har jag inte funderat på överhuvudtaget, jag gör det jag gör och just nu är det fokus på talangutveckling och U23-landslaget. Det är ett mycket stimulerande jobb där jag får användning av min lärarbakgrund, att kunna vara med och bidra en aning i en människas utveckling och det är i allra högsta grad vad mitt jobb går ut på.

Rutinerad fotbollstränare
Annelis meritlista är lång och visar på ett gediget fotbollsintresse.
I slutet av 80-talet spelade hon allsvensk fotboll för i Sunnanå. Anneli har tränarutbildning motsvarande Advanced Level, har verkat som klubbtränare och varit distriktsförbundskapten i Jämtland/Härjedalen samt spelarutbildare och instruktör på fotbollsgymnasium. Lägg sen till ett par år tillsammans med Calle Barrling som assisterande tränare och observatör i de yngre flicklandslagen, så kan vi konstatera att det är en mycket erfaren förbundskapten vi pratar med. Med detta sagt går vi över till den kommande turneringen Sverige ska spela i La Manga.

Tid och insikt behövs för att bli elitspelare
Ett U23-landslag får inte många tillfällen att ses under året och man spelar heller inga matcher av mästerskapskaraktär. Kan du nämna något om syftet med att ha ett U23-landslag igång?
– Man kan säga att det handlar om att förbereda spelarna på det som väntar. Att ta steget från att vara ung lovande spelare till att bli en etablerad elitspelare tar tid, och även om flera av spelarna i kraft av sin talang redan är med i ett damallsvenskt lag är de ändå unga och har inte en kropp som är redo för att tåla hårdare belastning och det kräver sin tid. Tid att bli bra tränad så att man orkar det tuffa spelschema som krävs under inte bara en säsong utan flera. Jag läste en intervju med Charlotte Kalla när hon var 17 år. Då sa hon att hon visst siktade på att nå toppen men först skulle hon bygga en kropp som tålde det som krävs. Nu är hon 28 och har just gjort sina bästa resultat i OS. Det ger lite perspektiv till saker och ting, eller hur?

Hur går tankarna då inför årets matcher i La Manga där ni i tur och ordning, med start på lördag, ska möta England, USA och Tyskland?
– Här är det viktigt att vi förbereder spelarna så gott det går. Med tanke på att vi befinner oss i försäsongsträning kommer jag inte att måla upp några orealistiska bilder. Vi måste börja från grunden eftersom de flesta aldrig har spelat tillsammans tidigare. Alla som kan något om fotboll vet att det tar lite tid att börja hitta varandra på plan. Vi kommer ner på fredag och hinner i bästa fall med ett, kanske två pass fotboll innan det är dags att spela match på lördag. Vi ska ha respekt för motståndet, jobba hårt med försvarsspelet och våra omställningar och göra så gott vi bara kan med hårt arbete över hela plan. England kommer med en trupp där de flesta är födda 91-92 och likadant gäller för USA. Tyskland kommer i stort sett med det lag 94-95:or som kvalificerat sig till U20-VM och ser väl den här turneringen som ett genrep inför det kommande mästerskapet. Det blir onekligen tuffa matcher som oavsett utgång ger våra spelare värdefull insikt i vad som krävs för att nå toppen, säger Anneli.

Som kuriosa kan nämnas om turneringen i La Manga att samtliga Japans matcher sänds i TV borta i Japan.

Så här spelas matcherna på La Manga Club i Spanien

1 mars
Japan – USA 12:00
Norge – Tyskland 15:00
England – Sverige 18:00

3 mars
Japan – Norge 13:00
England–Tyskland 16:00
USA-Sverige 19:00

5 mars
Norge – USA 13:00
Japan – England 16:00
Sverige – Tyskland 19:00

Text: Anette Börjesson