F16-landslaget härdas från början

Landslagsåret blir hektiskt för Yvonne Ekroth och spelarna i F16-landslaget. Läger på läger, internationella matcher och dessutom kval till EM. Vi tog ett snack med förbundskaptenen inför året som just dragit igång på allvar.
Yvonne Ekroth förbundskapten för F16-landslaget. Foto: Bildbyrån

– Det här året, när man fyller 16, är det mest hektiska i landslaget, säger Ekeroth när vi snackar med henne under F16-landslagets läger ute på Bosön.

42 spelare samlades på Bosön för att göra alla möjliga tester, men också för att gnugga det som behöver gnuggas. Under detta läger har omställningarna, både offensiva och defensiva, stått i fokus.
− Jag blir fantastiskt glad i hjärtat, vi har precis spelat internmatch och då ser vi att spelarna har lyssnat under veckan. De försöker verkligen utföra det vi försöker lära dem och det är skönt att se.
Samtidigt värderar de lägena: Vi har haft övningar, tittat på klipp, diskuterat i grupper, säger Ekroth om veckans upplägg.

Spelare med höga krav
Men detta läger, har också innehållit jojotester, fotografering, vila och studier. Spelarna som återfinns i dagens F16-landslag studerar. De flesta går i nian och är just på väg att göra sina val inför gymnasiet. Att kombinera skola och fotboll.
− Tjejerna har höga krav på sig själva, både inom fotbollen och skolan. Som tjej kan man inte riktigt ha fotbollen som yrke på samma sätt som pojkar kan. Då blir de bra på att planera, de är målmedvetna och vet vad som krävs. Jag tror att det gör dem mogna, de har bestämt sig. Då gäller det att planera för framgång, svarar Ekroth på frågan hur hon upplever att spelarna klarar av både fotbollen och skolan.

Flera mål i sikte under fotbollsåret 2014
Målen med fotbollsåret 2014 är många. Först väntar ett läger med matcher i Estland, sedan Nordisk Flick-turneringen, dubbellandskamp mot Norge, läger och EM-kval.
− I Estland är det en UEFA-turnering, där möter vi Estland, Ryssland och Finland. Den turneringen spelas för att fler länder ska utvecklas. I Nordisk Flick ställs vi mot Holland, Island och England och i EM-kvalet möter vi Kroatien, Montenegro och Skottland, säger Ekroth och berättar sen att man gjort om kvalet till EM.
− Förr var det bara gruppettan som gick vidare, men då det är fler lag med i EM nu har man gjort om det. Det två bästa i varje grupp går vidare EM.

Om Sverigs F16-landslag når slutspelet vet vi så klart inte i skrivande stund. Men helt klart är att tjejerna som ännu inte börjat gymnasiet har ett hektiskt landslagsår framför sig.

Text: Alva Nilsson