Sverige föll på straff mot världsmästarna

Minst oavgjort krävdes mot Japan för att Sverige skulle nå final i Algarve Cup och oavgjort 1-1 höll sig tills en minut återstod av ordinarie tid. Då fick Japan straff och Carola Söberg i mål var nära att bli matchhjälte då hon hade fingrarna på bollen men inte orkade styra ut den.
Carola Söberg var mycket nära att bli matchhjälte mot Japan. Foto: Bildbyrån

Förbundskapten Pia Sundhages ambition att återigen vinna förändrade inte viljan att testa nya spelare och bibehålla det nya spelsystemet 4-1-3-2. Carola Söberg ersatte Hedvig Lindahl i mål och i backlinjen spelade Linda Sembrant från start. 2/3-delar av mittfältet var nytt jämfört med USA-matchen. Lina Nilsson och Hanna Folkesson var nya tillsammans med Therese Sjögran till vänster.

Något försenat cirka 20 minuter kom Eurosport igång med sändningen. Ställningen då var 0-0 och det svenska laget stod bra upp emot de japanska världsmästarna.
Det skulle bara vara minuten kvar av första halvlek när matchens första mål kom och det var Linda Sembrant som nickade in bollen på en frispark ifrån vänster av Therese Sjögran. Bollen tog i muren och ändrade riktning men Linda var först och satte en klockren nick otagbar för målvakten.

Sveriges förbundskapten fortsatte att gå runt på spelare och i andra halvlek ersattes Elin Rubensson av Sara Thunebro då även Nilla Fischer gick ut och ersattes av Amanda Ilestedt. Ett misstag bara fyra minuter in i andra halvlek bäddade för kvittering. Jessica Samuelssons tillbakaspel ställde övriga i backlinjen och Yuki Ogimi kunde enkelt ta sig igenom och placera in bollen bakom Carola Söberg i mål.

Efter det målet fick svenskorna bekänna färg för Japan kom i anfall efter anfall och hade inga svårigheter att hitta insticken mellan en lite för rak backlinje. Carola Söberg var dock på hugget och kunde rädda Sverige från fler baklängesmål. Ytterligare byten gav energi till det svenska spelet. Antonia Göransson in på högerkanten, Samuelsson ut och Lina Nilsson ner. Dessutom kom Emma Lundh in och ersatte Jakobsson på topp. Både Göransson och Lund jobbade hårt och var nära att ge Sverige ett ledningsmål. Göranssons skottläge på pass ifrån Schelin kunde ha förvaltats bättre. Inlägg ifrån höger av Göransson nådde Lotta Schelin som nickade över. Genomskärare av Lundh till Lotta som bröt mellan mittbackarna men tyvärr kom hon ut i dålig skottvinkel och Ayumi Kaihori i mål hade inga problem att ta det efterföljande skottet.
Bara en minut kvar på full tid slogs ett inlägg av Japan och vid en tilltrasslad situation inne i det svenska straffområdet fick Linda Sembrant bollen mot armen och domaren blåste helt rättvist straff.
En straff som Carola Söberg var så när att snuva straffskytten Aya Miyama på.
2-1 till Japan innebär final mot Tyskland på onsdag och Sverige får spela match om 3:e pris.

Mark 2014-03-11 10:56

"."