Norrbotten skakade Skåne - men inte Rebecka

Skåne som vanligt favorit i Cup Kommunal är på nytt i final men efter att Norrbotten varit det klart bättre laget fram till 3-1-ledning en bit in i andra halvlek av semifinalen som avgjordes i Staffanstorp på söndagen. Skåne räddade sig till förlängning och avgjorde där till slutresultatet 5-3. En fyramålsskytt blev matchhjälte för Skåne.
Fyra mål och en assist av Rebecka Holm Klensmeden gjorde Skåne klara för final i Cup Kommunal. Foto: Anette Börjesson

Norrbotten imponerade i första halvlek med ett klart snabbare kortpassningspel på små ytor, vann dessutom boll i nästan alla närkamper.
Genom att pressa Skåne högt på hemmalagets planhalva uppstod osäkerheten som gjorde att Anna Berglund (Älvsby IF) utnyttjade en för lös bakåtpassning, smet emellan och enkelt gav Norrbotten ledningen efter 11 minuter. Det dröjde sedan en kvart innan Rebecka Holm Klensmeden (LB 07) gjorde det första av sina fyra mål för Skåne.
Lotta Öqvist var Norrbottens mest framträdande spelare långa stunder. Hon avslutade ett av halvlekens finaste anfall startat av backen Ronja Aronsson (Piteå IF) från egen planhalva, men Skåne-målvakten Lina Abrahamsson stod för en lika högklassig räddning.
Ändringarna i spelet Skåne-tränarna pratade om i halvtid hann inte få effekt förrän Lotta Öqvist med matchens bästa långskott återgav Norrbotten ledningen. Egna målvakten Moa Öhman fick också göra några skickliga räddningar när bland andra Linnea Johansson (FC Hessleholm) frestade henne. Icke desto mindre utökade Norrbotten ledningen till 3-1 genom Jennifer Askebrand (Notvikens IF) efter hörna.

Rebecka Holm Klensmeden reducerade till 2-3 efter inspel från höger av Erika Ekelund och i det skedet började initiativet glida från Norrbotten, men det var när Malin Nilson blev fälld och domare Linda Bergström dömde straff man började ana vartåt matchen var på väg att sluta - men först efter att Rebecka Holm Klensmeden fullbordat sitt hat-trick med att kallt placera in straffen till 3-3.
Sekunderna före sidbytet i förlängningen gjorde Nathalie Persson 4-3 för Skåne - på Rebecka Holm Klensmedens frispark och ytterligare två minuter efter avspark avgjorde Rebecka definitivt vem som blir Stockholms finalmotståndare i juni vid Elitflicklägret i Halmstad.

Det blev en målrik semifinal och mesta målgöraren Rebecka Holm Klensmeden var mycket nöjd efter matchen.
–Vi hängde inte riktigt med i första halvlek och Norrbotten fick ett visst grepp om spelet på mittfältet. Det såg illa ut ett tag i andra också men vi är ett gäng som aldrig ger upp. När 3-2 målet kom kände vi att chansen fanns och när sen kvittering kom strax innan full tid blev vi ännu mer taggade. Att göra fyra mål och vara klara för final i Cup Kommunal är jag förstås jättenöjd med.

Sk¨ånes distriktsförbundskapten Johanna Bryhagen strålar efter matchen och passar på att berömma Rebecka:
– Hon brukar ta hand om våra fasta situationer och var ju klockren när hon slog in straffen.

Det såg ut att gå er emot och Norrbotten hade er på kroken med en 3-1 ledning. Hur resonerade ni?
– Jag upplevde det som en bra match och där Norrbotten verkligen fick utdelning på sitt fina spel. Anna Berglund på topp hotade gång på gång och Lotta Öqvist var också ett orosmoment med sitt fina spel på kanten. Vi försökte tajta till det i mitten och snackade också om det i paus men det tog tid innan vi kunde få grepp. Men så småningom kom chanserna dock utan att vi lyckades få hål på dem, Deras målvakt, Moa Öhman (Piteå IF), var bra. När 2-3-målet kom så såg man på våra tjejer att det här skulle vi fixa. Härligt att höra att dom själva också upplevde det på det sättet. När kvitteringen kom var jag också säker på att nu grejar vi detta. När det väl lossnade så gjorde det det rejält samtidigt som det ju blir jobbigt för motståndarna när vi väl kom i kapp och sedan tog ledningen. Det var en väldigt skön vinst det här, säger Johanna efter matchen.

Norrbottens tränare Robert Isaksson:
– Så här direkt efteråt är vi besvikna för att ha tappat en 3-1-ledning, men sett äver hela matchen kan tjejerna ändå vara stolta över att vi följer vår gameplan. Vi satte hög press på Skåne och bestämde tempot. Om Skåne inte fått straffen till 3-3 - och den var solklar - hade vi kanske klarat att hålla undan. Det ser kanske konstigt ut att vi inte får stopp på Skånes fyramålsskytt, men de hade andra duktiga spelare - liksom vi.

Samtliga foton utom startbilden är tagna av Fredrik Hasselgren.