Press och Marta när de landat

Hat-trickduon Press och Marta har smällt söndagens målkalas och ger litet perpektiv på Tyresös utklassningsseger mot Neulengbach. Det var två leende tre-målgörare som mötte damfotboll.com efter matchen.
Christen Press och Marta gratulerar varandra. Foto: Bildbyrån

Christen Press gjorde sitt första mål redan efter 35 sekunder. Fyra minuter senare hittade Marta nätet. I den andra halvleken fortsatte sedan Press och Marta att följas åt genom målprotokollet. Två spelare som hade stora ytor att löpa på när Neulengbach valde att ställa sin backlinje högt – något som passade Damallsvenskans skyttedrottning Christen Press som handen i handsken.
− Det var verkligen roligt för en anfallare som gillar att springa mycket, säger Press.

Även Marta gillade att laget fick så mycket ytor.
− Vi exploderade. Ge oss space så är vi där och gör mål, förtydligar hon.

Det var en glad och lättad Marta efter matchen. Hon log sitt breda leende och kryddade språket med gester som sade ännu mer. Martas kroppsspråk och leende sade oss att hon hade haft jätteroligt ute på planen.
− Vi är fantastiskt glada just nu, vi har gjort en väldigt bra match och många mål. Jag hoppas att vi fortsätter så här, då tror jag vi går väldigt långt, säger Marta och berättar sedan att turbulensen kring klubben har gjort att spelarna slutit samman än mer.
− Allt som har hänt med klubben har gjort oss mer motiverade. Vi har peppat varandra, vi har gjort det här tillsammans och det kunde inte ha slutat på ett bättre sätt idag.

Trots ledning med 8-1 inför returen nästa helg vill varken Marta eller Press slå fast att laget kommer att spela semifinal i årets upplaga av Champions League.
− Fotboll är en liten låda med överraskningar, så vi måste vänta tills nästa match för att vara säkra.
Det är klart att vi har gjort det väldigt bra idag och det blir ganska svårt att tappa det här – men vi har en match till, säger Marta.
(Men det är nog bara en walk over som kan stjälpa Tyresö, reds anm)
− Vi ska göra allt vi kan för att gå vidare till semifinal. Låt oss hoppas att vi inte tappar det, skrattar Christen Press.

Christen Press och Marta har fler gemensamma nämnare än att båda gjorde tre mål. Båda har spelat Champions League-fotboll förr. Marta har vunnit turneringen (när den hette Champions Cup) med Umeå IK.
− Vi har jobbat i några år för att bygga ett starkt lag i Tyresö, och vi har möjligheten att vinna. Umeå hade ett väldigt bra lag redan när jag kom, jag kompletterade bara lite, säger Marta blygsamt.
– De hade massa bra spelare där, till exempel Ljungberg, Moström, Östberg – de hade ett färdigt lag medan vi är på väg att bygga ett bra lag. Det är skillnaden, men vi har samma tankar att bli bättre för varje match, säger Marta när damfotboll.com ber henne peka ut likheter och skillnader mellan Umeå IKs och Tyresös resa mot Europa-toppen.

Christen Press spelade Champion´s League med Kopparbergs/Göteborg. Och efter en stund erkänner Press att hon gärna möter Arsenal i semifinal – för att det vore att sluta en cirkel. Det var just Arsenal som slog ut henne ur cupen när hon först landade i Sverige.
− Jag förutspår aldrig vad som ska hända i fotboll, bollen är rund och man vet aldrig vad som kommer hända. Jag spelade mot Arsenal för två år sedan med Kopparbergs/Göteborg. Uppenbarligen slog de ut oss, så personligen känner jag att det vore skönt att få revansch. Och det vore som att cirkelns sluts, det var min första match i Sverige – och nu är jag här, två år senare.