Säkra Bollstanäs i Elitettan - Lindas tränarmål

När nykomlingen Bollstanäs SK tar sats för första säsongen i Elitettan gör man det med en tanke om att etablera sig men inte till vilket pris som helst. Balans i träningsupplägg, spelartrupp och även hos ledarna för laget. Linda Fagerström heter tränaren, ett namn som borde klinga igenkännande hos många i vårt avlånga fotbollssverige.
Jubel i Bollstanäs, nykomlingar i Elitettan 2014.

Linda återvände till Bollstanäs SK efter en egen rätt lång karriär som spelare med bland annat 97 landskamper och 12 säsonger i Damallsvenskan i Bälinge, Hammarby och sedan 2001 i Älvsjö och Djurgården/Älvsjö där hon var med och vann två SM-guld. Valet att bli tränare var inte direkt en given tanke när hon avslutade spelarkarriären.
– Nej, nej, säger Linda.
– Jag hade inga sådana tankar alls till en början. Jag var rätt mätt på själva elitsatsningen när jag beslutade mig för att lägga av. Det blev ju en comeback senare men då hade jag fått tid att göra annat emellan. Det är samtidigt svårt att bara lägga av att spela för det har ju varit en stor bit i mitt liv en lång tid.
Vi träffades för några år sedan i Eslöv när du gick en komprimerad kurs ihop med andra elitspelare. Det var det första stora steget mot en elittränarutbildning. Nu är du tränare i din moderförening. Vi tar den klassiska frågan hur känns det?
– Mycket bra. Jag har fått lite distans till min egen satsning och kunnat ladda om. Nu är jag tillbaka som tränare och stortrivs med att kunna bjuda tillbaka av mina fotbollserfarenheter. Egentligen trodde jag inte själv att jag skulle hitta det här drivet och att jag skulle vilja satsa på att bli tränare, men idag känner jag att det är helt rätt för mig.

BSK gick ohotat igenom serien ifjol, tappade bara en poäng och väl i kvalet skaffade ni ett bra försprång i bortamatchen mot Assi IF och vann med hela 4-2. Att ni sedan förlorade returen hemma spelade ju ingen roll.
– Det jobbiga i det här är att man kan vara så ohotad under en hel säsong och sedan ställs allt på sin spets i två kvalmatcher som allt plötsligt hänger på. Nu fick vi det mesta med oss borta och gjorde väl ingen jättematch hemma men det räckte och platsen i Elitettan var vår. Det var det vi spelade för, förklarar Linda.

Fjolårssäsongen som helhet är Linda givetvis nöjd med.
– Vi gjorde många mål men släppte också in 19, vilket är 19 mål för mycket. Många mål har kommit till när vi lett klart och sedan slappnat av lite och det är såklart en sak vi måste ändra på. Anledningen till att vi går upp nu är framförallt att våra nyckelspelare varit så bra. Utöver dem har vi dock haft många bra unga spelare, tjejer födda 96 och 97 från de egna leden. Det har varit en bra mix mellan gammalt och ungt.

Hur tror du, eller vet du att Elitettan skiljer sig jämfört med gamla Söder- och Norrettan?
– Vi har ju lite koll på de lagen eftersom många är från Stockholms-trakten. Sen har jag pratat med flera tränare i dessa klubbar och i stort sett alla understryker att Elitettan har spetsat konkurrensen betydligt .

Bollstanäs spelade i Norrettan i många år innan man åkte ur 2012 och jag funderar över vilken målsättning som kan vara rimlig för er med tanke på att ni nu åter kliver upp i den näst högsta serien när den dessutom i konkurrenshänseende har blivit så mycket bättre?
– Vi tänker inte värva för pengar vi inte har. Vi har kollat med andra som säger att Elitettan förvisso har höjt standarden men att den också har ökat kostnaderna för klubbarna. Inte minst resorna är fördyrande, säger Linda.

Men kanske ändå inte så betungande för er som ligger i ett område där många klubbar i serien befinner sig?
– Nej och det är vi glada för. Vi kommer att spela många derbyn, vilket ska bli kul. Andra klubbar norr- och söderifrån får det betydligt tuffare sett till reskostnaderna. Men vi kommer inte att värva spelare för att sikta på toppen. En spelare är ny för säsongen det är Hanna Droh, tidigare Djurgården och AIK, sen har vi egna talanger Julia Ekholm och Julia Zigiotti t.ex som är med i F19-landslaget som ska matchas in ihop med ett våra mest rutinerade spelare varav ett par känt på damallsvensk nivå tidigare, Pernilla Ebberyd, målvakt och Malin Engdahl för att nämna något om vår trupp. Jag tycker att vi har en bra mix och hoppas på att vi lite på sikt ska kunna etablera oss i Elitettan.

Försäsongen har varit lite så där med en del förluster. Något du oroar dig för?
– Inte direkt vi har haft några skador och sjukdomar i laget och det påverkar förstås när man får laborera med laget och det i sin tur kan ju påverka resultatet i en match men det är inget att stirra sig blind på, säger Linda.

Till sist undrar jag om du har något tips om vilket lag som blir farligast i Elitettan 2014?
– Jag säger Hammarby. Dom har ett bra gäng som spelar fin fotboll och jag tror det kan bli ett lag som på allvar utmanar i toppen av Elitettan.