Hammarby gillar favoritskapet i Elitettan

Hammarby är inte bara en av favoriterna till att knipa en av uppflyttningsplatserna i årets Elitettan, man är också redo att göra det. − Vi ska tillbaka till Damallsvenskan, säger lagets tränare Pär Lagerström till damfotboll.com.
Hammarby bär gärna favoritskapet i Elitettan. Foto: Anders Henrikson

Hammarby har spenderat åtskilliga säsonger i landets högsta fotbollsserie, långt fler än både Umeå IK och Tyresö FF. Men de senaste tre säsongerna har man kämpat för att ta sig upp igen. Än så länge har försöken misslyckats. För två år sedan kvalificerade sig Hammarby nätt och jämnt till den nyfödda Elitettan och ifjol slutade man fyra i samma serie. Men i år är det dags, i alla fall om man ska tro Pär Lagerström.
− Vi ska tillbaka till Damallsvenskan, det tänker jag inte sticka under stol med, det är vårt uttalade mål. Sen är föreningens mål större än så. Vi vill inte bli något jojo-lag, utan vi jobbar långsiktigt med att etablera oss i Damallsvenskan, säger tränaren som tog över Hammarby just när de fallit ut ur Damallsvenskan.

Utveckling pågår
Hammarby har varit aktivt på spelarmarknaden inför denna säsong. Inte mindre än sju spelare har anslutit till laget, fyra har lämnat.
− Alla spelare har blivit bättre. Ifjol hade vi ett ungt och relativt nytt lag, nu har de fått ett år ihop. Jag tycker att man på varje träning kan se att de blivit bättre. Det är bättre kvalitet i allt, det går snabbare. Sen har vi utvecklat vårt anfallsspel. Och vi har fått in spelare som höjer vår kvalitet, säger Lagerström när undertecknad frågar vad vi bör hålla utkik efter när vi tittar på Hammarby i årets Elitetta.

Anfallsspelet har utvecklats, ja. Hammarby har, sedan undertecknad började följa laget för mer än tio år sedan, alltid haft problem med att göra mål. I vissa matcher har man stått för bollinnehavet men ändå bokförts för oavgjort eller förlust. I höstas lossnade målskyttet en aning och Hammarby vann helt plötsligt med stora siffror, något som då inte hade hänt på flera år.
Pär säger till damfotboll.com att han också tycker att just målskyttet måste bli bättre.
− Jag har inte varit nöjd med det. Vi är inte nöjda med att en massa bollinnehav men inte gör mål. Det är sådant som kan sätta sig i huvudet på spelarna, då måste man gå in och bryta mönster.
När det lossnade, då lossnade det rejält. Under försäsongen tycker jag man kan se att vi blivit ännu bättre på det. Vi har tagit med oss trenden från i höstas, att vi gör många mål.

Om att vara favorit igen
Att vända trender är något som Lagerström nämner flera gånger under vårt samtal. Vi snackar om att Hammarby var favorittippade inför fjolårets Elitetta men mest troligt tappade en topplacering när man spelade för många avgjorda matcher mot motstånd man borde slagit.
− Det blev en trend som satte sig i huvudet, det som är positivt är att vi har brutit den trenden en gång. Det blir en erfarenhet att ta med sig. Har vi brutit den en gång kan vi göra det igen, säger Lagerström och berättar sedan att Hammarby inte har några problem att bära favoritskapet i serien även denna säsong.
− Hammarby har ett varumärke som ger ett favorittryck. Jag ser det som smicker, det betyder att vi har många duktiga spelare och ett bra lag.
Lagerström avslutar sedan vårt samtal med orden:
− Favoritskapet, det tar vi med glädje.

Text: Alva Nilsson

Foto: Bildbyrån
Bildtext lagbilden:

Spelare i Hammarbys Elitettalag poserar för inför säsongen 2014.
Övre raden från vänster: Louise Kjellberg, Faruk Macak, Pär Lagerström, Petronella Ekroth,
Olga Ekblom, Sigrid Persson, Greta Holmberg, Alexandra Lindbeg, Kicki Bengtsson, Tobias Karlsson.
Mellersta raden från vänster: Tinnie Engström, Moa Hedell, Elina Johansson, Therese Persson, Cathrine Dahlström, Anna Lindblom,
Hanna Korell, Helen Eke, Birgitta Sandell
Nedre raden från vänster: Ellinor Lindbom, Nellie Bolander, Matilda Östergaard,
Matilda Agné, Emelie Ekman, Jenny Nauwelaerts de Agé, Emma Jansson, Ellen Gibson, Marie Johansson, Hanna Wallgren Foto: Robin Nordlund / BILDBYRÅN

DIFDAMsaman 2014-04-04 06:24

man kan inte säga att detta Hammarby är bra Djurgården som nu har vunnit 9 av 9 tränings matcher slog det här laget med 1-5 på kanalplan idag jag tror djurgården är minst lika stor kandtat som bajen om inte mer om Hammarby inte ens kan försvara sig hemma på kanalplan är det illa illa

damsupporter 2014-04-05 18:10

Är Hammarby favoriter!? Vems favorit i så fall? Det är svårt att tro efter veckans derby. Ändå var väl inte Jalkerud med om jag förstått det hela rätt?

DIFDAMsaman 2014-04-07 07:06

håller helt med dig Mia var inte med men det blev 1-5 men nu vet jag också att dif har en väldigt bra målvakt nu och det kan ha bidragit till att det blev svårt att göra mål för Hammarby men jag tycker Hammarby har tagit sig vatten över huvudet och det kommer straffa sig tror jag men när Mia väl är med kommer det bli en svårare för moståndarna till dif hon är en spelare med riktigt starkt djurgården hjärta och hon är Jimmie Ölvestads lilla syster andledningen till att Hammarby har tagit sig vatten över huvudet tror jag är för dom har fått till baka sina gamla spelare från förr också men gör det deras favoritskap störe nej

DIFDAMsaman 2014-04-07 07:11

jag tycker det är ett svaghets tecken att gå ut som Hammarby ha gjort med reklam och allt om att dom är på väg mot dam allsvenskan dom får gärna drömma men FRÅGAN ÄR OM DIF tjejerna inte tog Hammarby ner på jorden nu DIF har vunnit 9 av 9 tränings matcher nu jag tror dif kan gå hela vägen i år