Kopparbergs Göteborg Rehna nybygget i år

Stefan Rehn lämnade Mölndals-klubben Jitex BK för konkurrenten i Göteborg som lyft till ett stabilt topplag i Damallsvenskan under tidigare tränaren Torbjörn Nilssons regi. Grunden var alltså lagd men en överraskning väntade när flera spelare slutade eller bytte klubb.
Stefan Rehn, ny tränare i Kopparbergs/Göteborg FC. Foto: Bildbyrån

Och det var inga dåliga spelare som försvann från den göteborska fotbollsscenen. Tvillingarna Hammarström, båda landslagsspelare slutade. Stina Segerström, uppehåll för graviditet, Yael Averbuch, Anita Asante, Camille Levin och Olivia Schough bytte klubb.
Fyra Jitex-spelare följde i Stefans spår till Kopparbergs/Göteborg och under vintern skrev också tre holländska landslagsspelare på. Fler fanns på önskelistan och den senaste vecka blev det klart med Sade Ayinde, USA och Sabrine Vigiuer ifrån Frankrike.

Så Stefan hur ser du på de förutsättningar ni har med många nya spelare i laget, det brukar ta tid att bygga nytt. För dig är allt nytt?
– Det stämmer, man får ta det från grunden helt enkelt. Det är många nya ansikten för mig och i laget får nästan alla någon ny spelare att förhålla sig till. Vi har gjort det grundligt, börjat med försvaret och sen flyttat oss framåt och det ska sägas att vi har skyndat väldigt långsamt. Klubben har höga förhoppningar och med de två senaste nyförvärven kan jag själv tycka att vi börjar se stabila ut som trupp betraktat. Vi var väl lite i tunnaste laget innan. En stor bit återstår och det är att få ihop allt och alla vet att det kan ta lite tid. Men som sagt vi skyndar långsamt, säger Stefan.

Under försäsongen har Kathlene Fernström, spelat ihop med Anna Ahlstrand, som tagit klivet ner från mittfältet för att fylla Stina Segerströms vakanta plats. Allroundkunniga Anna kan dock snart gå tillbaka till mittfältet då den mycket rutinerade mittbacken Sabrina Viguier från Olympic Lyonnais anländer. Sabrina Viguier har spelat över 90 landskamper för Frankrike och med henne känns det som om en viktig pusselbit i lagbygget hittats.
Nya är också de tre holländska landslagsspelarna, Loes Guerts, målvakt, Lieke Martens, mittfält och Manon Melis, forward. Tre bra förstärkningar som tar en plats direkt?
– Så är det väl, fast vi har ju målvakten Loes på skadelistan för närvarande. Tur då att vi har en bra till i Louise Högrell som spelat bra i mål de matcher vi haft det senaste.

Jag är nyfiken på om spelarna börjat förstå Manon Melis löpningar, tidigare har vi sett att hon haft problem att hitta flytet när hon bytt klubb?
– Det är väl ett typexempel att det tar tid för spelarna att hitta varandras löpvägar. Eftersom de är landslagsspelare har vi också fått avvara dem en del under våren och det gör ju sitt till. Det kommer och vi kan bara bli bättre men i och med att vi har Lieke på mitten som ju känner Manon sedan tidigare från landslaget så tycker jag att det funkar ok. Sara Lindén på topp har också funkat bra ihop med Manon så jag är inte direkt orolig, försäkrar Stefan.

Nya Sade Ayinde från USA sägs vara en allroundspelare. Smart och tvåfotad blir hon ytterligare en injektion på mittfältet. Där lär också Annnica Sjölund, finländsk landslagsspelare, finnas att tillgå. Hur är det med hennes skada?
– Det är en gammal i ena knäet men det är snart ok, och hon börjar köra enkla övningar med laget denna vecka. Jag hoppas att hon finns tillgänglig till premiären. Hon är en mycket nyttig spelare.

Med de två senaste värvningarna känns laget mer komplett och enligt ett par riktiga fotbollsexperter uppgraderas ni nu till ett lag som kommer att tillhöra toppen. Vad säger du om det Stefan?
– Som jag sagt är det mycket nytt och det brukar ta tid att få ihop det men tankarna är väl att vi ska vara med och på den övre halvan i år och nästa år vara ett av lagen som blandar sig i en guldstrid.