Vittsjö vann genrep i landslagsskugga

Med åtta dagar kvar till premiären slutade matchen mellan FC Rosengård och Vittsjö 4-5. Det mest ordinarie laget vann - Vittsjö borde dock ha stängt matchen tidigare.
Matchens två första målskyttar, Erika Martinsson framför Katrin Schmidt.

- Vi leder 4-1, det är lite slarvigt att vi släpper in så mycket mål som vi gör. Det blir lite hawaiifotboll, sade Sofie Andersson.

Regntunga skyar och att termometern snålade på värmegraderna kring Malmö ip förändrar inte faktum. Om drygt en vecka är det seriepremiär Damallsenskan och nästa derby mellan FC Rosengård och Vittsjö spelas bara några dagar senare (16 april).

Försäsongsfinalen innebar mer talangspaning än formkoll. I synnerhet för FC Rosengård som skickat iväg mängder av spelare till olika kvalmatcher för respektive landslag. I praktiken var det ett förstärkt F19-lag i hemmafärgerna, som samtidigt spelade entusiastiskt utan att tappa geisten.

Vittsjö utan sina skotska och holländska landslagsspelare var bättre organiserade, ingen tillfällighet att 0-1 nickades in av Erika Martinsson på en hörna efter fem minuter.

Hemmalaget var däremot rejält bollsuget och tryckte åt sina motståndare. Vittsjö var alldeles för stillastående i perioder och fick fick uppleva nackdelen med att inte vara på tårna när Emma Andersson målchansutvisades.

Enligt sann träningsmatchfilosofi fick man behålla elva spelare på plan. Ersättaren var dock inte uppvärmd och inne när Nathalie Persson bröt in från kanten, hittade Sarah Mellouk i boxen som passade vidare till Katrin Schmidt till 1-1-målet.

Förutom målskytt fick Schmidt, som ett av få rena A-lagsinslag i Rosengård, ägna sig åt defensiv balans och framstötar.
- Vi hade lite problem med pressen i början, sedan gör vi det mer synkat. Jag och Paula (Radtke) fick ta mer ansvar, men de som kom in gjorde det riktigt bra, sade hon.
Matilda Ovenberger (14 år) utmanade hela vägen till slutsignalen och fick med sig två mål till Rosengård, Hanna Persson stack också emellan med en reducering när Vittsjö såg ut ha kontroll på den målrika matchen.

Vittsjö hade två tvåmålsskyttar, Sofie Andersson och Johanna Ejdelind, och utnyttjade uppkomna lägen - försvarsbjudningar och misslyckade undanrensningar till att hålla undan.
- Skönt att få göra lite mål, vi gör två bara på att ligga och stressa dem. Sådana räknas också, sade Sofie Andersson.

Vad slags formbesked var det här inför premiären?
- Det går lite i vågor idag, ibland spelar vi bra och ibland blir det avslaget. Det gäller att de bra stunderna blir längre nästa söndag.

Träningsmatch 5 april
FC Rosengård - Vittsjö GIK 4-5 (1-3)

Målen: 0-1 Erika Martinsson (5´), 1-1 Katrin Schmidt (20´), 1-2 Sofie Andersson (33´), 1-3 Johanna Ejdelind (38´), 1-4 Sofie Andersson (65´), 2-4 Matilda Ovenberger (72´), 3-4 Hanna Persson (80´), 3-5 Johanna Ejdelind (85´), 4-5 Matilda Ovenberger (90´).