Hammarby för slarvigt för en favorit

Efter en lång försäsong var det äntligen premiär i Elitettan. Matchen på Kanalplan i Stockholm spelades mellan Hammarby och Hovås Billdal från göteborgsområdet inför 409 åskådare. Hammarby är den stora favoriten till att ta en av de två platserna till nästa års damallsvenska. Trots en ganska dålig match vann hemmalaget med klara 3-0.
Thérese Persson tar sig förbi Pernilla Milton. FOTO: Anders Henrikson

Det märktes att det var premiär. Det var nervöst och slarvigt spel från båda lagen på det soliga men blåsiga Kanalplan. Hammarbys målvakt och lagets bästa spelare för dagen Emelie Ekman fick visa att hon var värd att stå i mål idag. Hon gjorde flera bra räddningar och räddade sitt lag flera gånger efter utespelarnas slarv.

I den 28:e minuten gjorde Hammarby mål efter en hörna. Bortalagets målvakt Jenny Olsson hade bollen men tappade den efter en knuff och en hammarbyspelare slog in bollen imål. Målet godkändes dock inte.


I slutet av första halvlek skapade Hammarby några farliga chanser bland annat en frispark som vänsterbacken Therese Persson slog förbi muren och mot mål. Jenny Olsson i bortalaget räddade skickligt och tog också returen. Det stod 0-0 efter första halvlek, en halvlek som präglades av slarv och blåst.

I den 54:e minuten kom det så förlösande 1-0 till hemmalaget. Olga Ekblom för dagen forward, kom fri med målvakten och sköt i bortre stolpen. Där dök Helén Eke upp och på sin andra chans satte hon bollen i mål. Bara fem minuter senare kommer även mål nummer två. Vänsterbacken Therese Persson avancerade framåt på sin kant och nere vid kortlinjen slog hon ett perfekt inlägg till Elina Johansson som enkelt satte 2-0.

Även i andra halvlek fick hemmamålvakten Emelie Ekman visa hur bra hon är. Utespelarna slarvade flera gånger så att Hovås Billdal fick bra chanser, men Ekman stod i vägen för allt idag. I sista delen av matchen fick lagkapten Olga Ekblom flera chanser, men avsluten var för dåliga av Ekblom som ändå gjorde det bra på sin ovana position. I den 88:e minuten kom 3-0 genom Cathrine Dahlström som slog in en målvaktsretur. Jenny Olsson räddade skottet men tyvärr för hennes skull gick returen rakt ut till Cathrine Dahlström som gjorde mål.

Resultatet speglade inte matchen helt, Hovås Billdal förde spelet i första halvlek och spelade även bra i andra och pressade hemmalaget till misstag, som man inte utnyttjade tillräckligt omsorgsfullt. När man hade rejäla chanser stod Emelie Ekman i vägen.
Hovås Billdal stod för en god insats, men var helt enkelt inte tillräckligt effektivt, något som däremot präglade Hammarby trots att man höll på att slarva bort matchen idag.

Mål: 1-0 Helén Eke (54), 2-0 Elina Johansson (59), 3-0 Cathrine Dahlström.
Publik: 409

Text: Eva Fransson