Lieke Martens tillför touch och teknik

Manon Melis´ tre premiärmål bländade bort många av de andra spännande ingredienserna i Kopparberg/Göteborgs nysatsning. Lite i skymundan hamnade därmed Lieke Martens damallsvenska debut - mittfältaren fick gott betyg för bollkontrollen och tar nya tag som svårläst vänsterbreddare mot Kristianstad i tisdagkvällens match på Valhalla kl 19.00
Lieke Martens i sin damallsvenska debut mot Vittsjö. FOTO: Avdo Bilkanovic, Bildbyrån

–Jag spelar med känsla, gör det som känns rätt. Jag tänker inte att jag ska göra si eller så med bollen, säger hon.

Ny från Duisburg, i Göteborg sedan några månader tillbaka. Martens irrationella stil och knivskarpa beslut med bollen vid fötterna är sedan länge gynnande i det holländska landslaget.
Första tävlingsmatchen med KGFC, Vittsjö i premiären, innehöll några godbitar för de som går igång på fintrimmad teknik. En tidig rusch i hög fart på kanten visade 21-åringens förmåga att kombinera tempo med touch.
– Det var länge sedan jag spelade på normalt gräs. Det var ganska mjukt, jag kände av benen mer än vanligt, säger hon efter 85 minuter på en blöt matta.

Välkomnad av bekanta ansikten
Lieke Martens var inte gammal när fotbollen blev en drivkraft i livet. Hon flyttade från familjen till Amsterdam som 16-åring för att få spetskompetens både i studier och idrottsliv.

I Göteborg har ett par bekanta ansikten välkomnat henne till Sverige.
– Jag känner ju Manon och Loes (Geurts). Vi bor i samma hus, äter tillsammans på kvällarna. Det är en stor utmaning att komma till ett nytt land, skönt att få lite hjälp med vardagen.

Göteborgs många nyförvärv gör att det kan ta tid innan samspelet och säkerheten sätter sig över totalt över hela plan. Det gäller inte kopplingen mellan Martens och Melis.
Med bara en klubblagsmatch som jämförelsematerial var de långa passningarna och de snabba vickningarna tydligt självgående. Den holländska offensivduon har verkligen intuitiv interaktion.
– Jag vet vad hon vill ha, instick bakom backlinjen. Om passningen är bra och Manon får komma en mot en blir det oftast mål, säger Lieke Martens om samarbetet med skytteligaledaren.

Martens på vänsterflanken och Melis på topp förefaller vara optimal användning av spelkvaliteterna.
– Jag är högerfotad, dribblar inåt i plan. Det gör det lättare för oss att hitta varandra. Manon är på topp medan jag får lägga mer tid på försvaret ibland.

Vill du inte upp och göra mål själv?
– Manon har verkligen killerinstinkt, jag är bara glad för hennes skull. Jag ska nog göra mål och assist för laget snart.

”Har det mesta”
Det påståendet kan också tränaren Stefan Rehn skriva under på.
– Lieke är en jättebra spelare för oss, hon har det mesta som en bra fotbollsspelare ska ha. Hennes speluppfattning, speed, och teknik är bra och hon är bra med båda fötterna, säger han.

Vad betyder det att ha två spelare som känner varandra utan och innan i anfallsspelet?
– Tittar man på våra träningsmatcher ser man verkligen att de har spelat ihop och känner varandra. Lieke vet att hon kan hålla i en extra sekund så att Manon kan tima sina löpningar. Det är ju fler inblandade för oss men det är kul att se de spela ihop.

Lieke Martens fick förvisso inga assistpoäng i premiärmatchen där Melis sprang sönder motståndarförsvaret. Arbetsbeskrivningen framöver bör vara bredare passningsval.
Det ”säkra” alternativet att söka Melis är inte den bästa lösningen med den snabbfotade anfallaren felvänd och kringskuren.
– Jag behöver jobba mer ihop med de andra spelarna i laget, träna med Catrin (Johansson) bakom mig. För att bli bättre måste jag kunna allt om vilka kvaliteter olika spelare har, säger Lieke Martens.

Redan i sin första riktiga insats för KGFC gläntade hon på dörren till sitt eget tekniska kunnande och fotbollsbakgrund.
– När jag var yngre tränade jag på gatan. Det är träning varje dag som har gjort mig så säker med bollen.

Tisdag 19.00 Kopparberg/Göteborgs FC - Kristianstads DFF