Sanna Svensson inför Skånederbyt: "Vi får försöka hålla dem utifrån boxen"

En finsk mästare mot alla de svenska. Jämförelsen är inte helt rättvisande men ofrånkomligt hamnar Vittsjös backlinje där nyförvärvet Sanna Svensson kan ingå under tryck i Skånederbyt mot Rosengård.
Sanna Svensson, Vittsjö GIK. FOTO: Bildbyrån.

– Vi vet om att de har många världsstjärnor, vi får försöka att hålla dem utifrån boxen, säger hon.

Utan tvekan är det en tuff uppgift som Sanna Svensson och lagkamraterna ställs inför. Så sent som i söndags spelade 22-åringen sin första damallsvenska match överhuvudtaget.
- Jag hade fått anbud från lag i Damallsvenskan tidigare men jag valde att gå en annorlunda väg.

Det var ingen oprövad resurs som tränarduon Mårtensson och Sjöfors slängde in i centrallinjen. Sanna Svensson har varit bofast i ungdomslandslagen, 38 landskamper upp igenom åren, senast i U23-truppen i La Manga i mars.

Efter några år i Öster bytte hon land och liga och blev öbo med klubblaget Åland United förra säsongen.
– Det kändes som ett kliv när jag flyttade till Öster och tog fotbollen till en ny nivå. Flytten till Finland var också ett nytt kliv. Jag spelade non-stop och vi hade en engelsk tränare (Gary Williams) som ville att vi skulle hålla bollen på marken, säger hon.

Förutom FM-guldet fick mittbacken med sig ett bättre offensivt tänkande från året på Åland.
– Vi var ett topplag i ligan och anföll mycket. Vi släppte inte in många mål heller så jag kände mig mer delaktig i uppspelen, fick vara med och bygga upp anfallen. Det var en helt fantastiskt stark trupp, men de har tappat mycket nu, summerar Sanna Svensson intrycken från 2013.

Tungt efter premiären
Påpekandet att Åland United vann sin match med 5-0 den gångna helgen samtidigt som Sanna Svensson och Vittsjö fick samma siffror i baken faller nog inte i god jord. Lika mycket som hon hade sett fram emot premiärmatchen, lika tungt är det att tänka på utfallet i efterhand.
– I söndags fick man deppa lite. Man får rannsaka sig själv och diskutera i laget men vi kan inte gräva ner oss för djupt, vi spelar ju igen på onsdag.

Manon Melis gjorde tre mål på er - vad var försvarsproblemet som du ser det?
– Det är rätt svårt att sätta fingret på. Vi hade respekt för henne, om vi borde ha sjunkit eller satt högre press behöver vi snacka igenom.

Favoriten Rosengård har stjärnstatus närmast överallt i uppställningen, Anja Mittag som den allra farligaste med Vittsjöperspektiv på grund av hennes sex mål i fyra inbördes möten.

Vittsjö har inte lyckats skrälla i någon av derbymatcherna sedan man gick upp i högsta serien.
– Det finns många spelare vi behöver se upp med, Ramona (Bachmann) är snabb och Mittag gör det svårt för försvararna, säger Sanna Svensson med god inspiration inför bortamatchen, som sänds i TV (TV4 Sport).

– Det är alltid roligt att möta bra motstånd, så klart är det svårare att möta flera stjärnspelare på en gång. Vi får spela på och försöka spela kompakt i försvaret.

Hur stor chans har ni?
– Det står ju 0-0 när vi börjar, sen får vi se hur matchbilden ser ut. Förhoppningsvis kan vi kontra och ställa om snabbt.

Chansen att Sanna Svensson finns på plan från start hänger bland annat på ett beslut under matchdagen. Ifeoma Dieke har rehabtränat tätt under våren och hennes första seriematch lär inte stressas fram. Helt inaktuell till spel i Vittsjös trupp är dock bara Emma Andersson, med sjukdom i kroppen.

Sanna Svensson som nyss tagit sig fram till debut i Damallsvenskan räds inte konkurrensen.
– Konkurrens är ganska bra, det sporrar till att prestera. Ifall någon är skadad har vi dessutom fler alternativ, säger hon.

Onsdag 18.45 FC Rosengård - Vittsjö GIK