Olga Ekblom är Bajens nya lagkapten

I Elitettans premiäromgång vann Hammarby med 3:0 över Hovås Billdal. Laget tippades som favorit till seriesegern av nästan 50% av de närvarande på Damallsvenskans upptaktsträff. damfotboll.com har pratat med lagets nya lagkapten Olga Ekblom.
Olga Ekblom, Hammarby. (Foto: Rainer Fussgänger)

Egentligen är Olga Ekblom en gammal Hammarbyare som har spelat åtta säsonger med de grönvita på Söder. Men den nuvarande svängen började först i maj 2013 när Olga återvände från Enskede IK i div 1. Drygt tio månader senare är hon lagkaptenen som ska föra Hammarby efter tre års spel i Norr- resp Elitettan tillbaka till Damallsvenskan.

Det gick väldigt fort. Kan du beskriva lite hur det gick till?
–Ja, det här trodde jag inte för ett år sedan. Jag kom in rätt sent i truppen förra året men fick ett sånt fint bemötande av alla spelare. Hammarby är verkligen ett härligt gäng. Det skapade en trygghet för mig och jag fick också förtroende från ledarteamet. Det gjorde att jag presterade på planen och vågade ta ansvar utanför. Det har nog varit de största bidragande faktorerna för att jag är där jag är nu, berättar Olga.

Hur känns det att vara favorit till seriesegern och vilka tror du är de värsta konkurrenterna?
– Det känns kul att vara favorit, vi har kapaciteten. Alla lag vill såklart spela i den högsta serien och Hammarby hör hemma där. Det känns som att det finns ett antal lag som har chansen. Sunnanå och Mallbacken kommer nog ligga där uppe. Även Kvarnsveden känns vassa. Djurgården och Sirius ska vi nog också se upp med. Det blir många bra och tuffa matcher i år, men det är så det ska vara. Jag hoppas det kan bidra till fortsatt lite bättre publiksiffror.

I lördags var spelet inte helt perfekt, maskineriet kom inte riktigt igång. Men ändå blev det en relativ komfortabel seger över Hovås. Emma Jansson var inte med, hon är lårskadad och tros vara tillbaka redan i nästa match mot Limhamn Bunkeflo borta på annandag påsk. Supertalangen Moa Hedell som rekryterades från Älta IF är korsbandskadad och kommer att missa stora delar av säsongen. Och Matilda Agné har åtminstone tillfälligt slutat med fotboll på elitnivå - motivationsproblem sägs vara orsaken. Ändå har Hammarbys trupp både bredd och spets.

Olga Ekblom var en av lagets framträdande spelare i lördags. Snart lär hennes namn även dyka upp i målprotokollen. Har du alltid varit forward?
– Jag har i princip spelat på alla positioner för övrigt. Debuterade i a-laget som mittback... Men det var länge sen! Trivs nog bäst som ytterfält, gillar att löpa i djupled och utmana. Måste nog också lägga till forward, det var riktigt kul att spela där i lördags. Ska öva lite avslut, då kan det bli ännu roligare, avslutar Olga Ekblom vars namn vi ska lägga på minnet bland de som kan bli Elitettans profiler säsong 2014.