Linköping vann på straff i Vittsjö

Vittsjö GIK tog emot Linköpings FC på Vittsjö IP inför 403 åskådare som trotsade regnet. De fick se en match som saknade skönspel. Fotbollsplanen var rejält vattensjuk och det hämnade sig på spelet. Linköpings FC vann matchen med 2-1 efter en straff som blev omdiskuterad .
Linköpings Magdalena Ericsson (nr 20) hade säsongspremiär i allsvenskan 2014 efter skada och är här nära att göra mål i andra halvleken. Foto: Filip Oskarsson

Ett glädjeämne för Vittsjö publiken var att Ifeoma Dieke gjorde comeback med full speltid efter sin skada . Hon gjorde en stabil insatts som mittback. Det märktes på Vittsjös spel att backlinjen blev mer samspelt. Sandra Adolfsson var hemma lagets bästa spelare för dagen, men det var lite osäker om hon skulle starta p g a problem med en sträckning på baksidan av låret. Hon genomförde matchen med bravur och byttes inte ut förrän på tilläggstid.

Linköping dominerade första kvarten av första halvlek och gjorde årets snabbaste mål. Då Fridolina Rolfö redan efter 10 sekunders spel kunde sätta 0-1 bakom Shannon Lynn i Vittsjö-målet. Sitiuationen uppstod efter att bollen fastnat i en vattenpöl när Ifeoma Dieke försökte spela hem till egen målvakt. Nästa Linköpings-chans kom i 10:e minuten efter hörna då Mariann Gajhede Knudsen sköt strax utanför. I matchens 14:e minut tryckte Jane Ross in kvitteringen till 1-1. I 22:a minuten fick Sofie Andersson på ett bra skott som rensades undan på mållinjen av en Linköpngs-spelare. Ytterligare några minuter senare sköt Fridolina Rolfö strax över ribban.

Linköpings FC inledde andra halvlek bäst och tog sig runt på Vittsjös vänstra sida. Fridolina Rolfö sköt strax utanför etter tre minuter. När det gått en kvart faller är Sandra Adolfsson och Stina Blackstenius i närkamp i straffområdet. Domare Tess Pettersson ställer sig på straffpunkten och blåser straff för Linköping.

Holländska landslagsspelaren Renée Slegers ger inte Shannon Lynn Vittsjö-målet någon chans att rädda-.
I matchens 78:e minut kom Vittsjös bästa kvitteringschans då Jane Ross tog sig förbi sin back och in i straffområdet och blev upphakad. Hon fullföljde och sköt utanför mål.

Linköpings FCs tränare Martin Sjögren:
-Sköna poäng. Matchen var inte välspelad. Planen är inte i närheten av den allsvenska klassen. Det blir mest kampspel. Vi gör en bättre andra halvlek än den första. Vi har mycket skador och presterar bra med dem vi har tillgängliga. Straffen var kan jag erkänna var billig.

Thomas Mårtensson Vittsjö GIKs s tränare:
-Vår insats är väldigt gedigen och bra. Det är första gången i år vi spelar två halvlekar med vilja och go. En av våra bästa matcher i år. Domaren bör hålla en damallsvensk nivå och inte så dålig klass. Ska vi ha bra klass på allt annat så gäller det banne mig även domare.

Sandra Adolfsson, Vittsjö:
-Alla gör ett fantastiskt jobb med laginsatser. Domaren är under all kritik. Planen var bedrövlig och vattensjuk och bollen stannade upp.

Fridolina Rolfö, Linköping
- Jag får inte ut tillräckligt av mitt spel . Vi får springa mycket. Det var tyvärr inte den mest optimala plan jag sett.

Text: Anders Bystedt

Rufus 2014-05-11 19:28

En bra prestation av lagen att orka spela fotboll i hällregn, vattensamlingar och lervälling. Det underlaget är naturligtvis inte värdigt fotboll på allsvensk nivå. Det kändes nog för spelarna som när Sverige mötte Nordirland - i Nordirland. Men med vilja och bra kondis kommer man långt, iallafall som till att knipa tre poäng. Det var ju dagens mål för Linköping och därmed borde man känna sig nöjd och belåten. Vittsjö GIK borde i sin tur vara nöjda med att man gjorde sin starkaste insats hittills i år. Det kan de blåröda bygga vidare på!

Kritiken mot huvuddomaren för undermålig standard hänger kanske samman med gräsets spelförstörande standard. Om Vittsjö dragit längsta strået idag hade det knappast hörts några klagovisor... ;)

Malte 2014-05-12 15:19

Vilket ju bevisas av att Lfc själva säger att straffen var billig. Man klagar ju inte på den som hjälper eller hur.....
Planens standard har inget med domarens att göra, däremot är jag förvånad över Lfc´s klagande det första målet fick dom ju tack vare planen.
I övrigt var det en bra match mellan två hårt arbetande lag
Det kan ju tyckas att kvaliteten på domarna borde vara av samma standard som spelarna tyvärr verkar det vara viktigare med kön, varför kan man inte lära sig av handbollen?

Rufus 2014-05-11 22:58

Ja, i Finland finns en sportgren som kallas "träskfotboll" och det var kanske något dylikt(!) som utövades på diverse arenor under söndagen. :)

fair play 2014-05-12 15:55

Domare Tess Petersson visar ännu en gång att hon har gått vilse och hamnat i , Gud vet hur, i fotbollen, utan att ha det, minsta möjliga "talang" för jobbet. I matchen AIK-KDFF då missade hon döma straff samt att hon tappade gula kortet någonstans på plan blev det bara pinsamt. Dessutom så hade hon svårt att orka med tempo.
En fotbollsdomare måste ha spelförståelse, måste "läsa" spelarnas avsikter i spelet och mot varandra, hänga på och hinna komma överallt på plan.
Domarinsatser av d/T/essa mått sänker damfotbollens värde såsom publiken visar med sin frånvaro.