Eskilstuna och Göteborg fortfarande obesegrade

Toppmötet i Eskilstuna mellan hemmalaget Eskilstuna United och gästande Kopparbergs/Göteborg slutade 1-1. Poängräddare för gästerna blev Sara Lindén som spikade slutresultatet med en kvart kvar.
Sofie Persson grattas efter att ha gett Eskilstuna ledningen mot Göteborg. Foto: akfoto.se

Hårdsatsande Kopparbergs/Göteborg kom till ett regnigt Södermanland för att knäppa succénykomlingen Eskilstuna United på näsan och gå förbi i tabellen. Man kom till Eskilstuna med en holländsk duo som hyllats under säsongsupptakten. Förvånansvärt lite kom att handla om Manon Melis och Lieke Martens denna söndagseftermiddag.

Matchen startade i ett rasande tempo och spelet böljade fram och tillbaka. Båda lagen ville framåt och ingen, förutom möjligen Eskilstunas mittbackar, Kopparbergs/Göteborgs dito och alltid lika stabila Marlene Sjöberg brydde sig om att lägga i handbromsen.

Matchens första mål föll i den 24:e spelminuten och var en omställning som hämtat ur skolboken. Eskilstunas Allysha Chapman drev upp bollen på sin vänsterkant, väggspelade med Kim Arodin och lade sedan in ett svepande inlägg som möttes av Sofie Persson. Bollen landade i nätet bakom en chanslös Loes Geurts i Göteborgs-målet.
- Jag bestämmer mig för att gå 100, springer man och väntar för att se vart bollen ska hamna så hinner man aldrig dit. Jag tog en maxlöpning och fick ett skitbra inlägg av Chapman, det var jäkligt skönt, det tar jag med mig, säger Sofie Persson till damfotboll.com.

När Eskilstuna firat målet och Kopparbergs/Göteborg sparkat igång matchen igen var en kvittering bara någon halvmeter bort. Manon Melis stack direkt, fintade bort Uniteds målvakt Emelie Almesjö och var på vippen att rulla in 1-1, men Vaila Barsley hann emellan med ett ben och Uniteds ledning stod sig halvleken ut.

När den andra halvleken blåstes igång kom Kopparbergs/Göteborg ut med en helt annan inställning än i den första. Man flyttade fram positionerna rejält men även om man ägde bollen var det Eskilstuna som fortsatte skapa de heta chanserna. Kopparbergs/Göteborg hade svårt att ta sig ur den press United skapade en kvart in i den andra halvleken. Fotboll är logiskt på sitt eget ologiska vis och mitt i hemmalagspressen skapade gästerna den där heta målchansen man behövde för att kvittera. Martens jobbade fram bollen till Lindén som såg ut att få all tid i världen att lägga in 1-1.
- Det blir lite stillastående, jag fastnar på backen och bollen blir liggande. Men jag suger upp den och tar ett avslut. Jag tror målvakten blir överraskad, det blev jag också - jag såg knappt att den gick in, säger målskytten Lindén till damfotboll.com efter slutsignalen.

Båda lagen hade chanser att avgöra den här tillställningen och bärga tre poäng, men inget utav dem lyckades. Toppmötet slutade oavgjort vilket innebär att vare sig Eskilstuna United eller Kopparbergs/Göteborg har förlorat i årets Damallsvenska.