FC Rosengård sekunder från poängtapp i Kristianstad

FC Rosengård hade greppet om Skåne-derbyt i Kristianstad men gjorde inte så mycket av det och det höll på att straffa sig i matchens sista sekunder när hemmalaget oväntat kvitterade men i euroforin tappade skärpan och tillät ett sista FC Rosengård-anfall som Therese Sjögran avslutade med 2-1.
Therese Sjögran kramar om Anja Mittag efter FC Rosengårds segermål. FOTO: Avdo Bilkanovic, Bildbyrån.

Men ett annat misstag såg ut att avgöra långt tidigare. Efter ett tillbakaspel såg KDFF-målvakten Hedvig Lindahl ut att ha full kontroll på bollen. Men hon underskattade Anja Mittag och det straffade sig. Anja fick fram ena benet och då var Hedvig överspelad. Det hade bara gått 9 minuter av matchen inför de 370 åskådarna som inte såg handbollstoppmötet på annat ställe i stan.
Det blev ett synnerligen chansfattigt derby. Hemmalaget fick mest jaga boll men var skickligt att täppa till för FC Rosengårds instick och inlägg. Serieledarna tvingade sig själva att få börja om gång på gång. Bästa chansen att utöka ledningen i första halvlek var när Elin Rubensson snappade upp en boll, förlängde den till Sara Björk Gunnarsdottir vars skott via KDFF-backen Mia Carlsson tog i ribban och räddades av Hedvig Lindahl.
Inbytta Lisa Ek blev en injektion för FC Rosengård, i andra halvlek och typiskt nog var det hon som sprang ner och hämtade bollen ur målnätet efter Johanna Rasmussens lykade halvvolley som gav 1-1 när matchuret pekade på 89 minuter.

Segermålet fick Therese Sjögran men Anja Mittag var också med längst framme.
Det imponerade på FCRs tränare Jonas Eidevall.
- Lisa visade sin storhet att det inte var för sent att vinna. Men vi hade svårt att omsätta dominansen i anfall som var för tama. Vi fick inte in tillräckligt med folk i boxen och visst hade det känts lugnare om vi kunnat göra 2-0 i matchen. Samtidigt är jag mycket nöjd med att vi visade sån hunger direkt efter kvitteringen och att vi i matchen slutminuter fick till ett ledningsmål, det var stort av tjejerna.

KDFFs tränare Elisabet Gunnarsdottir:
- Jag tycker faktiskt vi var värda oavgjort efter att ha kvitterat men vi gjorde ett misstag på slutet precis efter att vi kvitterat och det blev kostsamt.

Thorsten Frennstedt 2014-05-11 20:49

KDFF ska enligt Kristianstadsbladet ha föreslagit FC Rosengård att matchen spelades ett par timmar tidigare för att inte kollidera med handbollens stora publikfest IFK Kristianstad-Lugi. FC Rosengårds skäl att inte gå till mötes, sent återvända spelare från landslagsuppdrag. Hade det då inte varit ännu bättre för alla att skjuta på matchen till måndagen när förutsättningarna fanns, avståndet Malmö - Kristianstad inget problem för en vardagsmatch, solen går ner först kl 21.00 i Skåne (Vilans ip saknar ju elljus) - tänkte inte på det?.. Nu kom det bara 364 till ett derby, beklämmande.

Martin 2014-05-11 21:04

Trist för tabellen att inte Kristianstad klarade av att behålla skärpan, vid oavgjort hade det ju varit ännu jämnare i toppen. Nu känns det tyvärr som att Rosengårds trend att vinna även när man egentligen inte förtjänar det håller i sig och risken finns att serien är avgjord en bra bit före slutomgångarna vilket förstås lär göra publiksiffrorna ännu sämre.

Annars håller jag med Thorsten ovan om att det kändes lite korkat att spela matchen samtidigt som det oerhört populära handbollslaget spelade. Rosengård har i o f s inga publikintäkter att tänka på men jag tycker faktiskt att klubbarna i damfotbollssverige måste försöka hålla ihop i kampen för att öka publiktillströmningen då det i förlängningen bara är mer publik som kan göra sporten mer attraktiv för sponsorer och media.

364 åskådare är fruktansvärt dåligt, t o m lilla Vittsjö drog fler mot LFC trots uruselt väder och en fotbollsplan som ska ha varit i bedrövligt skick enligt LFC:s tränare Sjögren.