Två mål Christens avskedsPRESSent

Christen Press gjorde båda målen när Tyresö FF (Tyresö Fotboll AB) på söndagen vann förtjänt med 2:1 över svenska mästarlaget FC Rosengård (fd LdB FC Malmö) som åkte på sin andra förlustmatch i år.
Christen Press. FOTO Bildbyrån (arkiv)

Silvermedaljörerna i årets Champions League avtackade de amerikanska spelarna Whitney Engen, Meghan Klingenberg och Christen Press och Spaniens superstjärna Vero(nica) Boquete. Det var deras sista match i den rödgula tröjan före avfärden till USA och spel i ligan NWSL. Marta som spelade skadad andra halvleken mot Wolfsburg kunde inte spela dagens match precis som matchen i augusti förra året när laget som då fortfarande hette LdB FC Malmö vann med 3-2.


Dagens match hade inte samma intensitet som de matcher man spelat de senaste två åren lagen emellan. På många sätt verkade vissa Tyresö-spelare hungrigare än gästerna att vinna i dag, framförallt Vero Boquete och Christen Press som båda var väldigt engagerade i att visa upp sin bästa sida. Ändå var det mästarna som tog ledningen. Efter fint framspel av Ramona Bachmann fick Elin Rubensson en djupledsboll som hon förvandlade till en bejublad ledning för gästerna.

Tyresö bet sig dock in i matchen och endast nio minuter efter ledningsmålet var det kvitterat när Christen Press vände bort försvaret och satte ett skott bakom dagens målvakt Zecira Musovic som gjorde en mycket bra match och flera kanonräddningar.

Efter lite mer än en timme byttes Caroline Seger ut och Malin Diaz kom in. Det blev en del björnkramar vid bytet som om även Seger skulle ha gjort sin sista match för Tyresö, men hennes kontrakt sträcker sig ju över ytterligare en månad.

Tyresös segermål i den 85:e matchminuten var en delikatess signerad Christen Press. Hon fick bollen av Thaysa gör en vändning och sköt bollen rakt in krysset med endast fem minuter kvar.

Rosengård föll för andra gången och det syntes att laget må vara Sveriges bästa (?), men att det krävs en del mer för att nå den yppersta europeiska eliten. Framför allt i backlinjen fanns osäkerheter både hos Amanda Ilestedt och Lina Nilsson när framför allt Christen Press aggressivt attackerade och kom nära. Osäkerheter som ofta Anita Asante fick röja undan.

Tyresö spelar nu närmast mot Umeå IK i Svenska cupen och sedan borta mot Linköping. Möjligtvis har projektet Tyresö Fotboll AB endast dessa två matcher kvar. Ingen ny information om Nigeria-chansen har lämnats till offentligheten

Spelarna som lämnar Tyresö redan i dag hade förtjänat en större publik än de 522 som kom trots det fina sommarvädret. Det finns alltid ursäkter att vädret är för varmt, för kallt, det regnar eller solen skiner. Det är hockey-VM på TV mm. Men Christen Press, Vero Boquete, Meghan Klingenberg och Whitney Engen är fyra klasspelare som kommer att vara djup saknade i Damallsvenskan. 2.000 hade varit en rimlig siffra för dessa internationella stjärnor, men anledningen är nog tyvärr den att projektet Tyresö Fotboll AB inte längre kan samla den stora publiken, inte ens i hemmakommunen. Tyvärr går detta på spelarnas bekostnad.