FC Rosengård bjöd på uppvisning mot Kopparbergs/Göteborg

Förlusten senast gjorde serien mer spännande - men Rosengård var inte skakat. Friska tag framåt och total koll i försvarsspelet förvandlade toppmatchen mot Kopparbergs/Göteborg till en uppvisning i junisolen. Anja Mittags precision ordnade fram tre av målen till 5-0.
FC Rosengårds Elin Rubensson drar förbi Kopparbergs/Göteborgs back Catrine Johansson. FOTO: Nils Jakobsson, Bildbyrån.

– Vi har en variationsrikedom hur vi skapar målchanser. Jag ser inte något som vi kan vara missnöjda med, sade Jonas Eidevall.

Förväntan fanns i luften på Malmö IP och för TV-publiken som hade en match mellan två anfallskapabla lag att se fram emot. Något av lagen Rosengård och Kopparbergs/Göteborg skulle stärka sin position.

Rosengård som visade bländande klass mot Eskilstuna men fick en duvning av Tyresö i förra omgången, studsade tillbaka bra. Hemmalaget var på väg att ta greppet och intrycken förstärktes när 1-0 trycktes in på straff av Therese Sjögran efter 14 minuter.

För gästande Kopparbergs/Göteborg var målet dubbelt surt. Inte nog med att passningarna som skulle vara öppnande och ge fart framåt slogs högt och brett men inte rätt ett antal gånger under öppningskvarten. Att domaren pekade på straffpunkten då Marlene Sjöberg kom i vägen för Ali Riley kunde stämplas som billigt, sett från sidan.

Sjögrans strafftillslag var emellertid säkert och Rosengård fortsatte att trycka på. Bollsäkert och tryggt i offensiven, flera spelare som fyllde på och höll kvar bollen långt fram i plan.

KGFC hade Manon Melis som fick de gamla lagkamraterna att akta rygg men Anita Asantes insats i backlinjen var lika berömvärd som Katrin Schmidts jobb i det tysta över stora delar av plan.

Bortaspelarna slog ut med armarna och såg ofta frustrerade ut. Den sista kvarten fram till pausvilan var något förbättrad, fler framstötar kom med bättre rörelse i anfallen och ett par avslut som vållade Thora Helgadottir vissa bekymmer.

Istället för kvittering kom en ny kalldusch. Therese Sjögran varnade med ett skott som borde inneburit 2-0 med bättre riktning. Sak samma i sammanräkningen, nästa gång Rosengård avancerade lade Anja Mittag bollen invid stolpen på tilläggstid och hemmalaget fick det psykologiskt viktiga målet att ta med sig till pausgenomgången.
– Kanske kunde vi gjort 2-0-målet tidigare med så många klara och öppna lägen men så är fotbollen. Det viktiga är att vi gör jobbet hela tiden, sade Jonas Eidevall.

Stora ytor och mycket fram och tillbaka-spel över konstgräset i andra halvlek förändrade inte styrkeförhållandet. Rosengård fortsatte att spela sig förbi pressen, Göteborgs försök att ställa om var det farligaste man kunde hitta på.

Inga mål dock för gästerna och Rosengårds kontringar var vassare. Anja Mittag hann med ett fullbordat hattrick, Sara Björk Gunnarsdottir stack emellan och höjde sig över allt och alla i boxen med ett nickmål.

Alltihop till förtjusning för Jonas Eidevall:
– Passningsspelet är en styrka för oss. Vi klarar av att lösa hög press, är bekväma med boll och vänder spelet så att vi får numerära överlägen. Det skapar många chanser i ytterzon, sade tränaren hos den klara serieledaren.