Rosengårds mittbacksduo stängde igen

KGFC-anfallaren Manon Melis blev frustrerad när hon inte förmådde springa sig fri från sina gamla lagkamrater. Minspelet var istället klart uppåt hos Anita Asante, Rosengårdsbacken som i vintras bytte klubb i andra riktningen.
I fjol var Manon Melis Malmö-spelare och Anita Asante i Kopparbergs/Göteborg - söndagens match precis tvärtom. FOTO: Nils Jakobsson, Bildbyrån.

– Det är alltid svårt att möta sitt gamla lag, det ger en bitterljuv känsla. Jag har respekt för Göteborg och hade två bra år där men känslan att vinna på det här sättet är fantastisk, sade Rosengårdsbacken.

Med 5-0 som slutfacit fanns inte mycket som talade emot Rosengårds spelövertag. Däremot fanns det många som talade om Malmölagets balanserade och tunga framgångsmetod med respekt och förnöjsamhet.
– Den bästa matchen om man ser till backlinjen, vi är väl synkade, sade exempelvis tränaren Jonas Eidevall.

Alla målen gjorde insatsen glänsande i solskenet, men försvaret klarade sin uppgift minst lika bra. Manon Melis var ständigt på språng men hade ett strategiskt placerat häftplåster nära sig, ofta en kylig och lugnt värderande Anita Asante.

Limmet som höll ihop backlinjen var av samma kvalitetsmärke. När Asante var Melis plågoande hade Amanda Ilestedt täckning och koll bakom och vice versa.

Matchens lirare kunde inte annat än uttrycka glädje över interaktionen mellan innerbackarna.
– Vi har arbetat på den delen, det börjar visa sig nu. Ju fler matcher vi spelar desto bättre förståelse för varandra får vi, sade Anita Asante.

Samarbetet går över språkgränserna, att Asante snappat upp ordet djupled i matchförberedelserna för att kunna neutralisera speedspelaren Melis var uppenbart.
– Alla var så medvetna om Manons fart, jag har mött henne flera gånger i internationella matcher och vet vilka kvaliteter hon besitter.

Vad var nycklarna till att hålla henne i schack?
– Att hålla avståndet så att vi kunde komma ikapp henne. Hon smyger sig gärna bakom axeln för att skapa möjligheter, det var viktigt att veta var hon var även när vi var uppe och attackerade.

Göteborg hade omställningarna men fick inte utdelning. Så fort bortalaget försökte spela sig upp till likaläge i bollinnehav och trycka till med chanser svarade Rosengård med ett mål.

Den känslan satt iallafall Manon Melis med efteråt.
– Rosengård är effektivare än oss. I andra halvlek började vi bättre och det är nära 2-1 men istället gör de 3-0. Då är matchen över, sade stoikern som stötte på både ett och två hinder i mittförsvaret när hon skulle kliva på framåt.

– När jag var förbi den ena kom den andra direkt. I första halvlek kunde jag ta bollen ett par gånger men det var svårt, suckade hon.

KGFC:s formkurva är småtråkig, de två inledande vinsterna har följts av fyra oavgjorda och två förluster.
– Vi har ingen topperiod, det blir viktigt att vinna på torsdag (mot Jitex) för vårt självförtroende.

Trenden ser bättre ut för Rosengård som har förstaplatsen i tabellen efter att ha stängt igen med säsongens fjärde nolla i försvaret.
–  Göteborg hade ett par chanser de första fem minuterna som kunde ha skadat oss. Efter några justeringar kontrollerade vi matchen, log Anita Asante.