Halmia hotade Mallbacken

Halmia blev en svår nöt att knäcka för serieledande Mallbacken, som kom till Örjans Vall med nio raka segrar. Det blev en tionde seger, men bara med uddamålet efter en bra insats av hemmalaget. 0 – 1 (0 – 1)
T v Halmias Julia Arvidsson och Mallbackens målskytt Tanja Nousiainen. FOTO: Guy Palm

Botten mot toppen och ett Halmia med Jessica Jingblad, Antonia Andersson och Alicia Svensson på skadelistan. Förutsättningarna för en jämn och spännande match var ganska dåliga, men Halmia-tjejerna ville visa motsatsen. Orädda och kaxiga visade de vikarierande unga att man inte tänkte - låta sig besegras på förhand.

Första tio minuterna startar Halmia respektlöst och sätter hög press på gästerna som inte alls liknar några serieledare. Faktum är att Mallbacken knappt var över på Halmias planhalva innan den blöta planen spelade ett spratt med en Halmia-försvarare som halkade och gav friläge till gästernas Tanja Nousiainen, Anna Eckert räddade första skottet men på returen tryckte finskan dit 0-1.
Hemmalaget reser sig dock efter målet och fortsätter att skaka värmländskorna, innan halvtimmen spelad har både Frida Jingblad och Amanda Johnsson-Haahr haft lägen att kvittera, men utan resultat. Mallbacken kan tacka Alyssa Whitehead i målet. Båda anfallen är frukten av ett framgångsrikt och underhållande anfallsspel. Det skulle komma mer, för strax innan paus luktar det kvittering sedan Halmia först bränt en dubbelchans och sedan när AmandaJohnsson-Haar springer sig fri och chippar bollen över målvakten tror alla det är kvitterat, men bollen smiter retfullt strax utanför stolpen.

Gästerna Mallbacken kommer ut och är lite mer på tårna i andra halvlek, men det är ändå Halmia som skapar första chansen när Amanda Johnsson-Haar smiter emellan på en djupledsboll och avslutar med en lobb över målvakt men tyvärr också över mål. Lite is i magen här så hade det varit kvitterat, men hon visste nog inte hur ensam hon var. Men nu skapar Mallbacken faktiskt lite egna chanser också, i den 55e minuten rensas bollen undan på mållinjen vid första stolpen sedan gästerna hittar in med en boll från sidan. Och bara minuterna senare håller Anna Eckert Halmia kvar i matchen sedan hon räddat ett friläge på djupledslöpande Mallbacken-spelare. Sista giftiga chansen får Amanda Johnsson-Haar efter fint Halmia-anfall, men avslutet går rakt på Alyssa Whitehead.

En betydligt jämnare match än vad man hade vågat hoppas på förhand, men ändå inga poäng trots ännu en hedersam förlust...

Text: Guy Palm