Skotska skott bet inte på Hedvig

Vilken form har Hedvig Lindahl inför nästa veckas viktiga VM-kval? Bra spänst och säkerhet vad det verkar. På lördagen höll hon nollan för fjärde gången i rad i sitt klubblag Kristianstads DFF och fick samtidigt känna på vad Vittsjös skotska landslagsspelare går för
Hedvig Lindahl har blivit tryggare bakom Kristianstads DFFs backlinje. FOTO: Bildbyrån.

I slutet av första halvlek sattes Lindahl på sitt största prov. Vittsjö blixtrade till något oftare i den chansfattiga matchen och Emma Sjödahl hotade med ett fin träff med huvudet.
– Jag reagerade bara, fick upp handen och kunde peta undan. Sen var jag ganska så nedhakad av Jane Ross, tyckte att jag skulle få frispark där.

En irriterad Lindahl visade reaktionssnabbhet och upphoppskapacitet för att rädda hemmalaget den gången.

Duellen med Jane Ross på den fasta situationen lär upprepas inom kort. Ross är ett av Skottlands löften när Sverige spelar borta om precis en vecka.

Var det en psykning inför kvalet?
– Hon gav mig en liten heads-up där, log Hedvig Lindahl efteråt.

Jane Ross var framspelare och gjorde sin försvarare några gånger i Skånederbyt. Däremot sparade Vittsjös anfallshot med nummer 10-kapacitet rejält på skottstyrkan.

Inte ett avslut kom från spelaren som prickat innanför målramen allra flest gånger i serien.
– Vi hade bra press och koll på henne hela tiden. Men jag har respekt, vet att det kommer att smälla i nästa drabbning med henne.

Med skotsk synvinkel fanns mer att rapportera. Hayley Lauder gjorde, enligt de som ser betydligt fler Vittsjömatcher än undertecknad, sin bästa match som vänsterback för sitt nya lag.

Nyförvärvet från Mallbacken prövade både distansskott och instick när hon hängde med upp i anfallen och täckte undan bra på egen planhalva.

Samtidigt kliver innerbacken Ifeoma Dieke på allt bättre i vana skor efter sitt långa skadeuppehåll. Med tanke på matchbilden var hon en av de som dominerade och fick sista ordet efter 0-0.

Hedvig Lindahls stickreplik om Kristianstads vältrimmade försvar var emellertid lika tung.
– Det är jättepositivt, vi har hittat ett försvarsspel som fungerar bra i hela kollektivet. Om man kan sin Kristianstad DFF-historia så har det inte alltid varit så. Vi har jobbat mycket med försvarsspelet som utgångspunkt i alla matcher.

Många spelare gör sitt jobb, men den gyllene triangeln med Lindahl, Sif Atladottir och Mia Carlsson glänser mest.

Atladottirs arbete längs marken och Carlssons i luften betyder mindre splittrat fokus för Hedvig Lindahl.
– Jag ställs inte inför samma situationer, behöver inte spela med så hög risk som jag gjorde förra året. Då hade jag en stor yta att svepa av, nu får jag tydligare situationer att jobba med.

I förlängningen borde stabiliteten i defensiven leda till fler chanser och ordnat anfallsspel, men där är Kristianstad inte ännu.

Utmaningen att sätta tryck framåt ligger lite mer i framtiden, på kort sikt åker Hedvig Lindahl till Glasgow för att iklä sig landslagströjan.
– Jag vet inte hur bra Skottland är, men det har målats upp att de är väldigt duktiga. De har nog respekt för oss också, sade hon till sist.

fair play 2014-06-08 13:40

Lindahl måste jobba på sin mentala biten, ofta ser hon osäker ut, tveksam och tam vid sina ingripanden.
Kanske fokusera mer på fotbollsbiten i sin tillvaro, mindre på saker runt om kring.
Så fort hon blir medveten om att hon är den som "bossar" i sitt straffområde då kommer hennes spel vara mer övertygande.

DIFDAMsaman 2014-06-09 14:51

jag håller med men faktum är att hela Sverige är o säkert nu 1 match mindre spelad en Skottland men risken för under skattning är stor men faktum är att skottland gjort fler mål en Sverige så Sverige får passa sig