Mästarglans över FC Rosengårds spel

När FC Rosengård når sin höga nivå med flyt i anfallen, uppsikt i försvaret och levererar utomordentligt är det svårt att se hur Damallsvenskan ska bli spännande frampå höstkanten.
FC Rosengårds Anja Mittag i duell med Umeå IKs Rita Chikwelu. FOTO: Petter Arvidson, Bildbyrån.

– Vi har egen metodik och bra kunskap att kunna utföra den.Idag flyttar vi boll från sida till sida, skapar egna chanser och utnyttjar motståndarens misstag, säger Jonas Eidevall efter 4-2 mot serietrean Umeå IK.

Eidevall har lagt grunden för ännu ett guldår, men han stannar som bekant inte som tills de eventuella medaljerna delas ut.

Två seriematcher återstår av hans uppdrag i Rosengård. Ett nykomponerat tränarteam tar över i början av juli men den nuvarande huvudansvarige känner ingen oro att den attraktiva fotbollen och säkerheten försvinner när han lämnar.
– Det är spelarna som spelar själva och den kunskapen kan man inte ta ifrån dem. Som vi spelar idag vinner vi alla dagar i veckan.

Tabelltrean Umeå IK kom till Malmö med ett starkt försvarsrykte men fick kapitulera.

Oberäkneliga Ramona Bachmann hanterade sysslan att agera orosmoln för Umeåförsvaret från start. Hon rörde om, öppnade ytor för sig själv och lagkamraterna med otaliga löpningar och dribblingar.

Umeå hade förvisso en tidig möjlighet, Jenny Hjohlman som var genomgående bäst i bortalaget arbetade fram ett skottläge för Emmi Alanen.

Resten var en blandad godispåse och bländande spel från Rosengård. Bachmann och Therese Sjögran tog sig in i straffområdet och praktiserade närspel, Umeå kunde inte heller packa in när hemmalaget varvade med skott utifrån.

Anja Mittag pangade på, UIK höll emot så länge Malin Reuterwall fann positionen i mål på distansskotten.
Det var bara en tidsfråga innan övertaget skulle leda fram till mål och Reuterwall var chanslös vid 1-0 efter 36 minuter.

Therese Sjögrans passning blockades av en Umeåhand och på den efterföljande straffen gjorde Rosengårds bästa assistläggare sitt tredje mål för säsongen.

Rosengård fortsatte att pressa tillbaka Umeå. Strax före pausvilan gjorde Katrin Schmidt 2-0 på hörna och det låg nära till hands att tro på säkrad seger redan där.
– Första halvleken är den bästa under mina två och ett halvt år här, både offensivt och defensivt, sade Jonas Eidevall.

Rynkan i pannan som han fick efter Umeås oväntade reducering minuten in i andra halvlek, 2-1 av Jenny Hjohlman rätades snart ut.

För en stund var Rosengård i gungning men den ursprungliga matchbilden var snart återställd,
Det var rejält rörigt i Umeås defensiv före 3-1-målet med Anja Mittag som avslutare och ett försvarsben emellan.

Hanna Folkesson och Emmelie Konradsson flyttade fram positionerna till höger och möjliggjorde bland annat ytterligare en reducering till 3-2. De avslutande fem minuterna var dock lika med total kontroll från Rosengård och Jonas Eidevall sprack upp i ett leende när Ramona Bachmann med teknisk finess tog sig igenom för 4-2.
– Elegant va? Hon har ju det drivet i steget, sade tränaren om dribblingen och tillslaget och fortsatte med beröm:

– Sättet som de andra spelar runt henne och hon runt dem möjliggör många av hennes kvaliteter. Det är svårare att försvara när hon dribblar och Anja och Therese finns vid sidan om. Det blir lite pest eller kolera att välja på.

Med två måls förlust och ett överspelat försvar tycktes Umeå inte ha mycket annat att välja på i summeringen men backen Lisa Lantz håller inte med:
– Vi gör många bra saker trots 4-2 på tavlan, speciellt vårt kollektiva försvar och anfallspel i andra halvlek, säger hon.

Hur var det att spela försvar i Umeå idag?
– Man får verkligen utsättas för nya frågor och annorlunda prov. Vi släpper in mål på tre fasta situationer, det tyder ändå på att vi har ett bra försvarsspel.

Umeåtränaren Jonas Wikström:
– För det första får vi glömma första halvleken. Vi kommer ut och är rätt så fega i vårt agerande. I andra är det en bra fotbollsmatch, vi höjer oss litegrann.

För Rosengård kvittar emellertid tiden och motståndet för närvarande. Det såg mycket bra ut närmast hela tiden för mästarlaget.
– Bra fotboll ser enkelt ut men det är massvis av beslut och rörelse som ligger bakom, säger Jonas Eidevall.

Han ser ut att avrunda sin tid i Rosengård på topp. I början av nästa vecka väntar besked om hans nästa tränaruppdrag.