Skåne-Stockholm final med tradition i Cup Kommunal

Årets final i Cup Kommunal avgörs onsdagen den 25 juni när Skåne och Stockholm möts i Halmstad under Elitflicklägret. Cup Kommunal är turnering med stort T. En fotbollsturnering som samlar de bästa spelarna varje distrikt vaskar fram år efter år.
Skåne slog Norrbotten i semifinalen med 5-3. Foto: Fredrik Hasselgren

Att påstå att Cup Kommunal är en stark kulturbärare inom damfotboll är ingen överdrift utan bara ett konstaterande av fakta, för man kan med gott samvete påstå att det inte är många av dagens bästa svenska spelare i Damallsvenskan och Elitettan som inte har deltagit med sitt distrikt i turneringen.
Genom åren har många vinnare korats och i år är det två av de mest vinnande distrikten som åter ställs i en final mot varandra.
Skåne har nio segrar sedan starten 1991. Stockholm är inte långt efter med sina sju.

Lilie Persson som är assisterande förbundskapten och utbildningsansvarig på damsidan i Svenska Fotbollförbundet är imponerad av Cup Kommunal och dess betydelse för utvecklingen på flicksidan.
– Cup Kommunal är utan tvekan den turnering som har störst betydelse för utvecklingen i distrikten. Här börjar själva elitutbildningen kan man säga och det i sig innebär en hel del arbete för distrikten om man vill ligga i framkant och stötta både ledare och spelare som har drivet att utvecklas och bli bättre.

Skåne kan ta tionde titeln
Det har hänt mycket sedan Cupens startades och ledarna inom distrikten gör så mycket de kan för att kunna höja nivån och få ihop sina distriktslag till bra lag och kunna leda dem så långt som möjligt i turneringen.
Skånelaget har laddat upp med ett par samlingar inför finalen i Cup Kommunal den 25 juni. Den sista samlingen inför finalen ägde rum i Västra Ingelstad bara någon vecka innan och damfotboll.com fick ett snack med tränarna Johanna Gullberg, Johanna Bryhagen och Mauritz Magnusson.
Ni finslipar inför samlingen men hinner ändå med att byta några ord med oss. Nu är ni i final men har drabbats av några skador. Är det något som oroar inför finalen?
– Det är som det är, och vi jobbar på efter det förutsättningar som finns. Vi har ett bra lag som spelat ihop sen starten. Alla kan inte vara med på våra samlingar dock, speciellt de i elitlagen får vi klara oss utan. Men sådana är förutsättningarna och vi får tänka på spelarnas bästa också.
Möta Stockholm i en final känns det som en bra utmaning?
– Att vi bara nått final är bra och det är klart att väl i en final vill vi göra allt vi kan för att vinna. Men Stockholm tänker ju likadant så det kommer säkert att bli en tuff och härlig utmaning för tjejerna.
Om Skåne vinner blir det distriktets tionde titel i Cup Kommunal.

Blixtinkallad målvakt
Alva Tibblin var den första av tjejerna på plats. Hon är ny i laget, målvakt, och blixtinkallad sådan då Lina Abrahamsson som stått de tidigare matcherna blivit korsbandsskadad. Nu ska du spela final i Cup Kommunal. Är det mest nervöst eller bara en spännande utmaning?
– Kanske lite både och säger Alva som till vardags står i division 2-laget Staffanstorps GIF.
En träning innan det är dags känns kanske skönt för att hinna lära känna tjejerna och snacka ihop sig lite inför matchen?
– Det är som det är men visst en träning är bättre än ingen. Bra att få snacka ihop sig med backlinjen och komma in i gänget lite även om jag känner en del av dem sen tidigare, säger Alva.

Nytt i Stockholmstruppen
En av Stockholms distriktsförbundskaptener är före detta elitspelaren Josefin Christensen. Vad betyder Cup Kommunal för dig?
– För mig är Cup Kommunal en fantastisk möjlighet att återuppleva gamla minnen. Samtidigt får jag ta del av spelarnas upplevelser. Det är spännande att se vad som händer med gruppen och vilken betydelse Cup Kommunal har. Det är mycket harmoni gruppen, harmoni och lugn. Det tror jag är viktigt.

Det pratas om mycket nytt i truppen, stämmer det?
– Ja, vi har spelare som varit med på resan fram, men som inte kan vara med i finalen. Det är förstås lite problematiskt. En del av tjejerna spelar seniorfotboll och har kontrakt, då måste klubblaget gå före. Jag väljer att se det positivt, de tjejerna har fått vara med och bidragit. Vi har fått ha dem på vägen och både de och laget har utvecklats av det.

Hur går tankarna inför finalen?
– Förutsättningarna har förändrats på vägen och i finalen har vi flera nya spelare, ett nytt gäng som spelar efter sina förutsättningar. Men det är fortfarande ett bra lag som har chansen att försvara titeln.

Bildtext startbild: I semifinalen mot Norrbotten vände Skåne från underläge 1-3 till vinst med 5-3. Foto: Fredrik Hasselgren

Finallag genom åren

År Finallag Resultat Vinnare
1982 Stockholm-Skåne 2-1 Stockholm
1983 Stockholm-Halland 2-0 Stockholm
1984 Småland-Västergötland 3-0 Småland
1985 Stockholm-Skåne 2-0 Stockholm
1986 Västergötland-Stockholm 4-3 e förl Västergötland
1987 Göteborg-Uppland 2-1 Göteborg
1988 Småland-Stockholm 3-1 Småland
1989 Skåne-Värmland 4-1 Skåne
1990 Stockholm-Uppland 2-1 Stockholm
1991 Uppland-Småland 1-0 Uppland
1992 Östergötland-Stockholm 2-0 Östergötland
1993 Ångermanland-Skåne 3-1 Ångermanland
1994 Skåne-Dalarna 4-1 Skåne
1995 Stockholm-Halland 0-0 e förl, 4-3 e str Stockholm
1996 Skåne-Småland 3-1 Skåne
1997 Västerbotten-Uppland 4-2 Västerbotten
1998 Örebro län-Skåne 4-3 e str Örebro Län
1999 Värmland-Uppland 6-3 e förl Värmland
2000 Skåne-Västergötland 3-1 Skåne
2001 Västerbotten-Skåne 2-0 Västerbotten
2002 Skåne-Västergötland 3-0 Skåne
2003 Skåne-Örebro län 6-0 Skåne
2004 Skåne-Västergötland 2-0 Skåne
2005 Stockholm-Småland 4-2 Stockholm
2006 Norrbotten-Dalarna 2-0 Norrbotten
2007 Dalarna-Västergötland 1-0 Dalarna
2008 Skåne-Västergötland 5-4 e str Skåne
2010 Uppland-Stockholm 1-0 Uppland
2011 Skåne-Stockholm 3-2 Skåne
2012 Västerbotten-Skåne 3-0 Västerbotten
2013 Stockholm-Västerbotten 6-2 Stockholm