Linköpings FC skärpte till sig i Umeå

När Linköpings FC idag kom till Umeå för att möta Umeå IK FF visade man upp helt andra takter jämfört med 0-4 förlusten den nionde juni mot KIF Örebro. Nu blev det östgötaseger med 3-1
LFC:s andra målskytt Stina Blackstenius bevakas av både Emmi Alanen och Rita Chikwelu.FOTO Filip Oskarsson.

Landslagsuppehållet föreföll ha gjort gott för Linköping och genom att vara bättre än sina motståndare på i stort sett alla positioner kunde laget vända hem med tre välförtjänta poäng. Trots ett kraftigt övertag även i den första halvleken stod det 0-0 i halvtid men innan domaren Pernilla Larsson från Trollhättan blåste av tillställningen efter 90 + 2 minuter kunde slutresultatet fullt rättvist skrivas till 1-3.
Det var inte mycket som lyckades för Umeå i den här matchen. Även om det stod 0-0 i halvtid så var det Linköping som hade stått för det konstruktiva som presterades på planen och det kändes många gånger från läktarhåll som att bortalaget gjorde litet som dom ville med sina motståndare.

Linköpings dominans fortsatte även i den andra halvleken och Umeå-spelarna såg märkbart energifattiga ut.

- Vi försökte göra en del förändringar i paus, berättade Umeå-tränaren Jonas Wikström efter matchen. Bland annat ville vi att forwards skulle ge mer energi i försvarsspelet men det dröjde ända tills att Linköping gjort 0-2 innan vi vaknade till liv litet och förstod att vi hade ett jobb att göra. 1-2 kom också logiskt men efter en något billig straff så var det över för vår del.

Linköpings ledningsmål kom i den 51:a minuten genom Jonna Andersson, som för övrigt hade en egen hejaklack på läktaren. Helt frispelad av Mariann Gajhede Knudsen gjorde Andersson inget misstag. Målet var logiskt och rättvist i ett läge där Linköping fick bygga sitt spel utan att bli nämnvärt störda av ett energifattigt Umeå.

Mindre än två minuter efter ledningsmålet gick Linköping upp till en 0-2 ledning genom Stina Blackstenius. Situationen såg inte särskilt anmärkningsvärd ut men helt plötsligt stod Blackstenius fri framför mål och kunde enkelt toffla in bollen.

Efter 0-2 blev det litet mer vilja i Umeås spel och när Emmi Alanen fick läge till vänster i straffområdet fick Linköpings målvakt Katie Fraine göra sin enda kvalificerade räddning i matchen då hon tippade Alanens skott över kortlinjen. På den efterföljande hörnan från Elin Landströms vänsterfot nådde Lisa Lantz högst och nickade in reducering till 1-2 i matchminut 70.

Strax efter Umeås reduceringsmål var det ytterst nära att Rita Chikwelu hade lyckats kvittera men hennes jätteskott från 25 meter tog i ribban. 80 minuter in i matchen blev i stället Chikwelu oturligt skyldig till en straff för Linköping då Stina Blackstenius gick omkull i en situation som inte såg helt tydlig ut från läktaren. Pernille Harder gjorde dock inget misstag utan satte straffen otagbart intill Umeåmålvakten Malin Reuterwalls högra stolprot. Därmed fastställde hon slutresultatet till 1-3 inför 801 åskådare på T3 Arena.

Linköpings tränare Martin Sjögren var nöjd efter matchen:

- Det var helt annorlunda idag jämfört med mot KIF Örebro då vi var mentalt trötta. Nu hade vi fått tillbaka dels några spelare och dels samlat kraft. Många som varit ute med landslaget hade också med sig mycket energi därifrån. Vi genomförde matchen med bra struktur i såväl anfall som försvar och hela laget gör det bra idag.

Linköpings försvar sattes sällan på prov under matchen och på mitten styrde och ställde Pernille Harder och Mariann Gajhede Knudsen litet som dom ville. Framåt lyckades Kristine Minde gång på gång ta sig förbi på sin kant och i mitten var Stina Blackstenius hela tiden farlig. Blackstenius, född 1996, ska bli mycket intressant att följa framöver.

- Vi matchade in henne litet lugnt i fjol då hon fick spela en del under hösten. Då gjorde hon ändå 8 mål på 10 matcher, berättade Martin Sjögren. Det är alltid litet svårare år två eftersom förväntningarna har ökat. Det var kul att hon fick göra mål idag och det känns som att hon verkligen är på gång nu.

- Idag nådde vi bara 80% av vår förmåga, menade en besviken Jonas Wikström när han försökte sammanfatta hemmalagets prestation. Vi hade helt klart en dipp och inte alls viljan att ta jobbet.

Nästa matchomgång i Damallsvenskan är för båda lagen den 29 juni då Umeå tar sig än KIF Örebro på bortaplan och Linköping har hemmamatch mot Jitex. Innan sommaruppehållet möts lagen faktiskt igen redan den 2 juli på Linköping Arena för semifinal i Svenska Cupen. Blir det Linköping eller Umeå som får möta redan klara Kristianstad i finalen den 7 augusti? Vinner Linköpings FC semifinalen lottas vilket lag som får spela hemma då båda har haft hemmamatch i semifinalen. Om Umeå IK FF vinner får de ta emot Kristianstad hemma i Umeå.

Målen i matchen:
51 min 0-1 Jonna Andersson
53 min 0-2 Stina Blackstenius
70 min 1-2 Lisa Lantz
81 min 1-3 Pernille Harder

Text: Britta Åkerlund