Manon Melis´ Mölndal-show

Hon tog ett skutt i skytteligan när Kopparbergs/Göteborg vann derbyt på bortaplan mot Jitex Mölndal. Manon Melis gjorde alla målen när KGFC vann med 4-0 samtliga inom loppet av matchens 20 första minuter.
Manon Melis stormar fram. FOTO: Bildbyrån (arkiv)

Manon skuggar nu Anja Mittag i Damallsvenskans skytteliga med sina 11 mäl mot Anja som spädde på med tre för FC Rosengård ett dygn tidigare mot Piteå IF och fullbordade dussinet. .

För Jitex som ligger ohjälpligt sist utan poäng finns bara en tröst, att man spelade oavgjort mot topplaget i andra halvlek.
823 som kom till Åbyvallen svarade för Jitex Mölndals högsta publiksiffra i år.

För en månad sedan blev det en förkrossande seger för Kopparbergs/Göteborg med hela 8-0 på Valhalla. Skillnaden blev inte lika stor denna gången, även om matchen punkterades på ett tidigt stadium. Mölndalslaget hade stora problem under i stort sett hela första halvlek med att hålla koll på det hyperfarliga forwardsparet Sara Lindén och Manon Melis. De var väldigt svårstoppade med sina djupledslöpningar och sin rörlighet. Jitex mittbackar drömmer säkert mardrömmar en natt som denna och det tog nästan en halvlek innan man fick ordning på försvarspelet.

Den andra halvleken blev betydligt bättre ur Jitex synvinkel och man tillät inte Melis & Co att härja fritt på offensiv planhalva. Från läktaren får man nästan intrycket att det är två helt olika matcher, då Jitex-spelarna klev fram och spelade mycket tightare och aggressivare än i första halvlek. Dock gäller det att få ordning på sitt anfallsspel när det ges tillfälle. De få attacker och avslut på mål, som man presterade kommer inte att räcka i det långa loppet.

Nu väntar några veckors välbehövlig vila för båda lagen. För Jitex del gäller det att bygga vidare på ett aggressivare försvarsspel, samtidigt som offensiven måste förbättras betydligt, om man ska ha en chans att hänga kvar och undvika nedflyttning. För Kopparbergs/Göteborg gäller att vässa knivarna ytterligare lite för att fortsätta att hänga på i toppen och inte tappa mark mot FC Rosengård och Linköping, som ligger strax före i tabelltoppen.

Text: Kristofer Nilsson

GambitSWE 2014-07-03 23:59

Skall väl sägas att i stort sett alla avslut och målchanser ägde rum i första halvleken. När Jitex kom ut i andra halvlek, så var det som ett helt annat lag, och Kopparbergs hade det svårt att etablera något som helst anfallsspel. Visst, de kanske inte gav hundra, men andra halvleken från Jitex är det Jitex som många sett under våren, ett lag som är tämligen svårt att tugga sig igenom.

Jag kan inte säga att jag såg någon som helst klar målchans för Göteborg i andra halvleken. Att Manon gick ut, och att matchen i stort redan var färdig, kan inte helt förklara det dåliga spel som Kopparbergs hade i andra halvlek. Visst, Jitex var klart bättre i sin press på bollhållaren och mottagaren i andra halvlek, men trots detta, så borde Göteborgs lag kunna kontrollera matchen bättre. Detta var tämligen märkbart från Stefan Rhen's sida, då han inte alls hördes i första halvlek, däremot röt till väldigt ofta i andra, och manade sina spelare att spela one-touch fotboll och snabbt spel. Alltså det var väldigt tydligt från hans sida att han inte alls var nöjd med halvleken. Inte någon gång har jag hört Stefan skrika så mycket och ofta på Kopparbergs som idag. Så även om han säkert är nöjd med tre poäng, så tror jag att andra halvleken gav honom ett huvudbry, för trots alla uppmaningar i andra halvlek, så kunde inte Kopparbergs förändra matchbilden som ägt rum sedan första minut i andra halvlek.