Marija Banusic avgjorde grannderby

I returmötet, efter mer än två och en halv timmes derbydramatik kom det första målet mellan lokalkonkurrenterna Kristianstads DFF och Vittsjö GIK 2014. Det var KDFF och Marija Banusic som nätade, ett mål som räckte för att vinna på bortaplan.
Kristianstads DFFs mittback Mia Carlsson bevittnar en nickduell mellan systrarna Welin, lagkamraten Olivia och Vittsjös GIKs Anna. FOTO: Lennart Månsson, Bildbyrån.

Om det berodde på hemmafördelen, flest lägen när lagen möttes senast eller mest påträngande poängbehov får förbli osagt.

När matchen på Idrottsparken satte igång var det Vittsjö som tog hand om initiativet, vann dueller på mittfältet och den gedigna balansspelaren Kirsty Yallop med flera sökte Jane Ross på topp med bollar att arbeta ner för farligheter.

Den inledande ivern gick dock över, de feta chanserna uteblev och Kristianstad kunde börja arbeta sig in i matchen. Snabba uppspel nere från Hedvig Lindahl var lovande men inte speciellt oroande när passningen därefter inte fungerade.

I en tillknäppt första halvlek var det överlag få avslut som letade sig fram, sista fem minuterna var dock undantaget med ett friläge för Jane Ross och ett distansskott där Susanne Moberg testade Vittsjös keeper Minna Meriluoto.

Kristianstadförsvaret fick panik alldeles i slutskedet. Sif Atladottir agerade blixtsnabbt och hann precis att rensa undan på mållinjen efter retur, det stod alltjämt 0-0 i paus.

Atladottir var inte bara sedvanligt stark i defensiven. När halva andra halvlek gått, med Vittsjös lilla övertag baserat på större skottvilja intakt, utmanade mittbacken framåt och bröt en hemmapassning med en väl avvägd långboll därefter.

Marija Banusic sprang sig fri, kom rätt i förhållande till framspelningen och prickade rätt med 0-1.

Ett mål som tydligt förändrade matchbilden inför 757 åskådare - klart i underkant för säsongens happening i Vittsjö.

Kristianstad hanterade den avslutande perioden med säkerheten hos ett ledarlag, dessutom med energin från ett gäng som nätat igen efter lång måltorka.
Ett glädjeskutt efter matchen och ett hopp i tabellen, från åttonde till sjätte plats.

Vittsjö på nionde plats verkar cementerade på undre halvan. Faktumet att laget efter elva matcher har åtta poäng mer än Jitex på nedflyttningplats är ändå förtroendeingivande inför det som väntar efter sommaruppehållet.

Då ska också speedkulan och teknikfenomenet Antonia Göransson börja spela sig tillbaka mot toppformen. Hon har redan inlett träningspassen i Vittsjös röda tröja.