Elin Karlsson inför EM-debuten: "En av de roligaste matcherna man har spelat"

Grovt räknat är det hälften-hälften. Ena halvan av den svenska F19-truppen har varit med om EM i olika åldersgrupper förut, den andra halvan smakar på EM-känslan fullt ut mot England.
Elin Karlsson gör mästerskapsdebut under F19-EM. Foto: Bildbyrån

– Jag tror inte jag har fattat det riktigt, det kommer att bli en av de roligaste matcherna man har spelat. Hoppas bara att det blir vinst, säger debutanten Elin Karlsson till damfotboll.com.

Att ta på sig landslagskläder, komma ut ur spelargången och känna in publiken, samlas till nationalsången och sedan spela sparka boll i ett mästerskap är få förunnat.
Elin Karlsson har upplevelsen framför sig. För att få en föraning behöver hon emellertid bara fråga inom familjen. Tvillingsystern Nellie var med i Wales förra året.
– Av andra har man hört att det är ett äventyr, höjdpunkten på hela säsongen. Min syster har berättat om stämningen, hur det känns när man spelar.


I Norge är de två spelare, två systrar som upplever saker tillsammans. Både Elin och Nellie finns till vardags i Växjö DFF, som tog över damfotbollen i stan efter Östers IF.
Faktum är att tvillingarna faktiskt kommit varandra ännu närmare på plan sedan landslagsspelandet blev en verklighet.
Elin fick sitt första uttagningsmejl förra hösten, till första kvalomgången.
– Jag blev väldigt glad, samtidigt hade jag inte varit på några läger tidigare, så det var en liten chock.

För Nellie Karlsson innebar uttagningarna till blågult positionsbyte från forward till ytterback.
Därmed finns hon numera alldeles till vänster om Elin, som står stadigt i mittbacksrollen,
– Jag har spelat back större delen av fotbollslivet, har svårt att se mig som något annat, säger hon och fortsätter med att klä känslan att spela bredvid sin syster i ord:

– Det är tryggt att ha henne där, vi har spelat mer varandra nästan hela livet och vet varandras styrkor.

Kvar i Växjö - fram till EM
Motståndarna och den svenska fotbollspubliken är än så länge inte lika bekanta med Växjöduons kunskaper. Båda har valt att stanna i division ett, åtminstone fram till EM.
– Klart att jag vill spela i högre serier och det går inte att byta klubb i Växjö eftersom det inte finns bättre lag där. Jag tror kanske inte att jag stannar i Växjö, men det visar sig efter EM, säger den nyblivna studenten och snart EM-meriterade backen.

Hon har andra egenskaper som kommer väl till pass i en högmotiverad grupp.
– Jag kan vara lite ledare på plan, snackar mycket. Sen är jag ganska snabb, bra spelförståelse och har trygghet i spelet.

Förbundskaptenerna har fångat upp ledarkvaliteterna, Elin Karlsson börjar sitt första mästerskap som vice lagkapten.
– Jag tycker det är roligt att snacka taktik, gillar att kolla på fotboll och har alltid varit bra på att läsa av spelet.

Det kommer väl till pass när England, Spanien och Irland ställer olika krav på det svenska spelsättet.
– Jag tror att vi är bra på att anpassa oss till olika lag, när vi mötte Frankrike (i sista kvalmatchen, journ. anm.) som hade mycket kontringar kunde vi hantera det. Vi har spetskvaliteter framåt och en bra backlinje.

Landslaget har laddat upp i Lilleström utanför Oslo sedan i fredags. Fyra dagar av förberedelse till premiären, som skulle kunna göra en mästerskapsdebuterande 19-åring överaktiv och tokladdad.
Elin Karlsson verkar inte precis lagd åt det hållet.
– Jag tycker det är skönt att ta det lite lugnare och fokusera på sig själv. Sen är det såklart roligt att göra saker med laget, inte behöva tänka på fotbollen hela tiden, säger hon.