Sundhages funderingar

Landslaget laddar upp inför höstens avgörande i VM-kvalet genom att träningsspela borta mot England. Damfotboll.com träffade förbundskaptenen Pia Sundhage för att snacka klubbyten, VM-kval, Lina Hurtig och ett pågående F19-EM.
Pia Sundhage, förbundskapten, pratar klubbyten, VM- kval, Lina Hurtig och F19-EM.. Foto: Bildbyrån

Den tredje augusti åker landslaget till England för att få en bra uppladdning inför de avslutande matcherna i kvalet till nästa års världsmästerskap i Kanada. Ett mästerskap man står med ena foten i efter vinsten i juni mot det tuffaste motståndet Skottland. Sverige är obesegrat i kvalet och har endast släppt in ett mål på vägen mot VM, på straff borta mot Skottland. Ändå vill Sundhage inte ta ut VM-platsen riktigt än. Det påpekar hon i en diskussion om Kosovare ”Kosse”Asllanis nya roll på mittfältet. Skulle Sverige gå till VM anser man sig ha en fördel i att flera spelare kan spela på olika positioner.
– Kvalificerar vi oss till VM så är det en fantastisk vinst att både "Kosse" och Sjögran har spelat både på mitten och anfallet. Då skulle man kunna spara spelare, eller hitta en kombination mot ett speciellt lag - då kan vi variera, säger Sundhage.

Asllanis positionsbyte har nog inte gått någon förbi. Hon gjorde en väldigt bra match mot Skottland på mottfältet. En position hon mycket väl kan bli kvar på, på grund av Sjögrans spel i anfallet. Men Asllani har inte tagit emot rollen med öppna armar.
– ”Kosse”, tillsammans med sina medspelare, måste förstå och respektera sin roll. Hon säger ju inte "jippie"! Jag ska spela mittfältare!" Det handlar om att ge och ta. Så länge Sjögran spelar så bra fotboll som hon gör nu, hon är bra i Rosengård och spelar bra inlandslaget, då känns det rätt att behålla henne med Schelin. Samtidigt är Kosse också bra som anfallare. I ”Kosses” fall, det är bättre att spela på mittfältet än att sitta på bänken, säger Sundhage men påpekar också att mycket kan hända. Kanske redan på träningarna inför Englandsmatchen.

I matchen mot England vill Sundhage framför allt se att centrallinjen fungerar så som i de avslutande kvalmatcherna under våren.
– Jag tänker på centrallinjen. Dels Seger som gjort många bra matcher, gjort många mål och gör andra bra. Sen Lotta Schelin som också gör en hel del mål. Att vi fortsätter så, men blir ändå lite bättre. Jag tror att jag kommer prata om det hela vägen till VM, hur kan vi ha fart i spelet samtidigt som vi har tålamod i sista tredjedelen. Den kombinationen kan vara lite besvärlig. I EM öste vi bara på, då är kritiken att det blir så korta anfall. Sen hade vi några matcher i början av kvalet där det gick så långsamt att man undrade "vad är det här för något?", att få ihop det; att få både ett tålamod men också hota i varje anfall - det kommer vi fortsätta jobba med, berättar Sundhage.

Två debutanter
Två debutanter finns med i truppen mot England. Fridolina Rolfö, Linköping, och Elin Wahlström, Eskilstuna. Två unga mittfältsspelare med olika kvalitéer.
– Rolfö har en vänsterfot som är väldigt intressant. Hon behöver höja sitt tempo. Men hon är lite avig och överraskar, det är viktigt att hon får behålla sin stil. Man blir överraskad.
Rolfö är också stor och stark och du har pratat om att du vill ha mer tyngd i landslaget - vad kan hon tillföra där?
– Det kan det bli, under förutsättningarna att hon håller tempot. Det fimns ju stora spelare som nästan blir lite tröga och stillastående. Hon behöver höja sitt tempo. Men det kan ju falla ut så väl att hon höjer sitt tempo och att hon håller i boll, vrider och vänder och är oerhört stark, säger Sundhage och beskriver sedan den andra debutanten Wahlström:
– Wahlström är en fin, gedigen mittfältare, en tvåvägsspelare. Hon har spelat på och fått en riktig kick i allsvenskan. Hon är bekväm med båda fötterna, säger Sundhage som pratade med Wahlström under morgonen.
– Jag ringde henne i morse. Jag tyckte hon stammade mest, hon blev naturligtvis väldigt, väldigt glad. Hon skulle fråga Thunebro om hon undrade över något, säger Sundhage med ett skratt.

Ny stjärnor slår sig fram
Landskamp mot England ja. En träningslandskamp. I veckan möttes nationernas båda F19-landslag i U19-EM. Vi passade på att fråga Sundhage om den turneringen, vilka spelare som kan knacka på landslagsdörren i framtiden - och den återkommande frågan; var är Lina Hurtig.
– Det var ju fantastiskt att de vann med 2-0 och jag hoppas att de går hela vägen till finalen. Vi tränare pratar mycket om mästerskapserfarenhet. De facto att U19 spelar ett mästerskap är jättebra. Sen hoppas jag att enskilda spelare till slut tar fram sina kvalitéer och hamnar i Damallsvenskan och kanske ännu högre. Spelar man bra fotboll så hamnar man till slut i A-landslaget.

I dagens landslagstrupp har spelare som Elin Rubensson, Amanda Ilestedt och Malin Diaz blivit bosatta. Gemensamt för de tre är att de var med och spelade, och vann U19-EM 2012. Den spelare i dagens F19-landslag som står närmast landslaget är, inte helt otippat, Umeås Lina Hurtig.
– Lina Hurtig hoppas vi väldigt mycket på. Det är väl den spelaren som vi tror mest på. Hon kan bli väldigt, väldigt bra - och då menar jag allra högsta toppen i världen. Sen finns det spelare som tar längre tid på sig. Pö om pö lär de komma fram avslutar Sundhage.

Mark 2014-07-20 00:20

"Bra med alternativ - det är små marginaler -'när det gäller'."