Marta till FC Rosengård

Efter Tyresös konkurs valde flera svenska landslagsspelare spel i utlandet, men Marta Viera da Silva från Brasilien stannar kvar i Damallsvenskan och för första gången blir det nu spel i en Malmö-klubb, FC Rosengård.
Marta blickar fram emot nya äventyr i Malmö. foto: Bildbyrån

Spekulationerna gick igång under förmiddagen när FC Rosengård kallade till presskonferens. Denna gång i Sigma-huset, inte helt vanligt det heller så av den anledningen samt meningen "en extremt attraktiv spelare för både FC Rosengård och Damallsvenskan" satte igång funderingarna och egentligen fanns bara ett riktigt vasst namn som levde upp till kriterierna och det var Marta.

Nu är hon här, världens mest omtalade fotbollstjej och absolut en av de allra allra bästa.
Nu får malmöpubliken lära sig att älska Marta såsom publiken uppe i Umeå och i Tyresö tidigare gjort.

Inte tu tal om annat än att det här är en tydlig satsning ifrån klubbens sida på att tillhör de bästa i Sverige och Europa.

Kontraktet mellan Marta och FC Rosengård gäller för sex månader med option på tolv.
Marta själv om att spela i Damallsvenskans ledarklubb:
- Chansen att få vinna ytterligare en titel väger mycket tungt. FC Rosengård är ett lag med den kapaciteten.
Martas agent Fabiano Farrah har haft kontakt med flera klubbar sedan Tyresö-konkursen.
FC Rosengårds t f klubbdirektör Erling Nilsson:
- Vi var tvungna att tacka nej vid första kontakten eftersom vår budget redan var lagd och inte tillät att vi drog över den med de belopp som nämndes då.

Övergången har avhandlats inom loppet av två veckor. Martas agent återkom och då handlade det om betydligt lägre loneanspråk.

FC Rosengårds ordförande Håkan Wifvesson:
- Det här kom mycket oväntat. Vi har förankrat i spelargruppen som gärna ser Marta som ny lagkamrat. Vi har tappat några spelare och behöver fylla på. Att Marta själv uttryckt önskan om att fortsatt få spela i Sverige och i synnerhet FC Rosengård väger vi också in. Ett betyg på att Damallsvenskan har högsta status internationellt. Jag tror att en världsstjärna som Martas närvaro kommer att fortplanta sig positivt på alla nivåer i klubben och förhoppningsvis även för publikintresset i Malmö.

Marta gör sin första träning med FC Rosengård på torsdagen, 24 juli, Dagens träning på Malmö IP med FC Rosengårds damer startar kl 14:30 istället för kl 15:00. Träningsstart 14:30 och inget annat

kjell43 2014-07-21 13:52

Hoppas hon smälter in.
FCR är ett lag som inte tillåter några divalater. Se bara på Anja och Ramona hur dom jobbar för laget.

Martin 2014-07-21 21:10

Kul för Damallsvenskan men samtidigt ett rejält minus för de lag som redan haft sitt hemmamöte mot Rosengård då Marta ju alltid drar lite extra folk. Lite tråkigt samtidigt att Rosengård nu kommer bli än mer överlägsna vilket totalt dödar årets serie men också intressant att se hur Rosengård tacklar det eventuella problemet att tidigare givna spelare nu får finna sig i att bli bänkade för Marta är förstås given i startelvan.

Att det skulle handla om att fylla på spelare känns ju lite krystat då tappen kommit i defensiven där ju inte Marta direkt kommer förstärka laget utan snarare kanske försvaga det aning.

Lenn 2014-07-21 21:32

Oj lite överraskande men bra för Rosengård. Men hmm med tanke på VM så var väl brasilianska spelare och laget inte helt i toppklass. Men med ingen riktig organisation (försvaret) så gick det åt skogen.

Thorsten Frennstedt 2014-07-22 15:13

När skämt blev sant

Just innan transferfönstret slog igen blev det klart att Marta väljer LdB FC Malmö före FC Gold Pride. Det har varit mycket tyst om Marta sedan Los Angeles Sol upphörde och den andra Kalifornia-klubben i WPS-ligan valde henne i en extra draft. Men LdB FC lade ett bud. I största hemlighet har förhandlingar förts med Martas agent. LdB FC har kallat till presskonferens på torsdagen kl 12.00 på Malmö ip.
Ovanstående kunde läsas på damfotboll.com för drygt fyra år sedan - närmare bestämt den 1 april. Sedan dess har aprilskämtet klickats drygt 3.600 gånger och några lär till och med förgäves ha väntat utanför Malmö ip med autografblocket den dagen 2010.
Det är intressant att vissa detaljer i skeendet stämmer överens med den sanna nyheten från igår.
1) "Marta väljer...Malmö"
2) Hon lämnade en konkursad klubb (Los Angeles Sol, respektive Tyresö FF)
3) LdB FC lade ett bud (liksom FC Rosengård) till Martas agent.

LasseW 2014-07-24 21:20

Är väl bra för allsvenskan att "Hollywood" väljer att stanna i Sverige.Ska bli intressant att se hur Rosengård formerar sig när man spelar med bästa elvan.Risken är väl att det blir fler svenskor på bänken.
Någon som vet hur det står till med Kirsten van de Ven?
Unga målvakter har ju avhandlats på annat ställe.
Fråga:Någon som vet vart Jessica Höglander tog vägen?
Ex Tyresö.Förstemålvakt i U19EM 2012