Tungt avsked för Julia Wahlberg

För två år sedan tog hon guld som yngst i landslaget. Julia Wahlbergs resa med F19 har fortsatt med många erfarenheter och intryck. Ett av de allra sista och samtidigt mest plågsamma var uttåget ur Norge-EM på måndagkvällen.
Julia Wahlberg. Bildbyrån (arkiv).

– Det är jättetungt, jag hade hoppats på att det skulle gå mycket bättre. Vi gick in 100 procent för att vinna men tyvärr blev det inte så, sade hon.

När slutsignalen kom rann energin ur flera av de svenska spelarna som sjönk ihop på gräset i Jessheim. Flera minuter senare reste de sig, samlades i ring för ett kort snack.

Alltihop till tårar för att allt tog slut så abrupt, besvikelse i mötet med väggen framför omklädningsrummets kalla dusch.

Bindeln kring armen ställde krav på Julia Wahlberg - också i det tunga efterarbetet.
– Jag kanske inte ska vara den som deppar mest, man får försöka stå upp lite, ändå vara glad, sade hon.

Ögonen sade något annat och skiljelinjen understryks när Irlands spelarbuss med skrålande spelare och en ivrigt tutande chaufför passerar med kvällens - och turneringens så här långt stora vinnarlag.

Knappt tre timmar tidigare fanns leendena för en stund på svenska läppar, 40-talet familjära supportrar jublade högt efter 1-0-målet.
– Vi var väldigt laddade, startade matchen bra men marginalerna är inte på vår sida. Vi går ner oss när de kommer ikapp. Det var inte riktigt en tredjeplats i gruppen vi hade hoppats på, konstaterade Jula Wahlberg med ett snett leende.

Wahlbergs sista F19-match slutade 1-2, nu faller hon för åldersstrecket efter en böljande landslagsresa.
– Första året var det helt otroligt, att vinna guld höjde mitt självförtroende jättemycket och den rutinen har följt med.


– Jag hade gärna velat köra ett år till med det här härliga gänget, lite surt för oss som inte får vara med nästa år, fortsatte hon.

Att genomföra ett mästerskap som lagkapten kan trots allt ge gott gry i förlustens stund.
– Mycket ansvar och fokus på ledaregenskaper, det har varit väldigt lärorikt, sade hon och Calle Barrling fyllde i från avstånd:

– Julia är en spelare som signifierar vårt lag, spelar jämnt i 90 minuter mentalt, tekniskt och taktiskt. Det hade vi kanske behövt fler som gjort de här dagarna. När det börjar dallra lite är det nästan bara Julia som tar tag i det, sade han.

Parallellt med landslagsliret har Julia Wahlberg flyttat från Tölö i Kungsbacka till Jitex i Mölndal och i år till KGFC inne i själva centrum av Göteborg. Med en fortsatt positiv utvecklingskurva är det närmast där som skolningen i blågul tröja ska bära frukt. Mittfältaren vill växa med uppgiften.
– Jag har lite olika roll här jämfört med i klubben, mycket större ansvar här, men jag vill ta med mig egenskaperna dit, sade Julia Wahlberg.

Elin Björklund, Elin Karlsson, Nellie Karlsson, Fanny Andersson, Filippa Curmark och Lina Hurtig är också 95:or och tackar för sig i F19-landslaget.
Nästa konstellation och årgång samlas med landskamp (Norge) i Helsingborg i augusti och EM-kval på skånsk mark i september. I den sista kvalmatchen väntar Irland på nytt.