Linköpings FC kan ta fjärde cuptiteln

Svenska Cupen startade 1981 sedan dess har förstås många vinnare korats. För första gången har Kristianstads DFF tagit sig till final. Motståndaren Linköpings FC vet hur det är att vinna efter att ha lyckats med konststycket i alla sina tre tidigare finaler. I alla tre finalerna 2006, 2008 och 2009 stod Umeå IK för motståndet. Frågan är om LFC ska lyckas igen när man tar emot Kristianstads DFF i torsdagens final som direktsänds i SVT.
Ska Linköpings FC vinna det fjärde cupguld? Foto: Bildbyrån (arkiv)

Martin Sjögren, tränare i Linköpings FC har lotsat sin tidigare förening LdB FC Malmö (numera FC Rosengård) till SM-guld men inte lyckats vinna Svenska Cupen. Kanske dags nu då Martin?
– Absolut inte mig emot, det är alltid kul och viktigt för den delen att vinna titlar. Självklart hoppas vi på en vinst mot Kristianstad som är en svår motståndare. Senast spelade vi 1-1 i Damallsvenskan så vi förväntar oss en tuff match mot ett lag som kommer att göra allt för att ta hem sin förenings allra första stora titel.

I vilken form befinner sig ditt lag och hur ser det ut på skadefronten?
– Som vanligt skulle jag säga. Linda Sällström jobbar med rehab sen en längre tid tillbaka. Renée Slegers spelar inte då hon har problem i rygg och ljumskar som hon haft svårt att få bukt med. Pernille Harder går mot storformen och i övrigt är det stabilt på en bra nivå.
Ytterligare en dansk landslagsspelare blev under onsdagen klar för Linköpings FC, Janni Arnth, mittback från Fortuna Hjörring. Med Jennie Nordin på skadelistan lär Janni ta en plats i startelvan i cupfinalen.
– Det stämmer, Janni har tränat några pass med oss och det ser hur bra ut som helst. Hon kommer helt klart att vara med, säger Martin.

Med all säkerhet tar Janni plats bredvid en annan rutinerad spelare Charlotte Rohlin som är tillbaka på allvar efter sina skador och som kan ta sin fjärde cuptitel med Linköping.

För en tid sedan värvade LFC Portugals landslagskapten Claudia Neto. En spelare som enligt uppgift har samma spelegenskaper som den skadade holländskan Renée Slegers. Så det är knappast någon vågad gissning att Claudia Neto finns med från start på mittfältet i cupfinalen mot Kristianstad.
Linköping har många nya spelare i laget som inte vunnit något och att vinna Svenska Cupen eller ens komma till final borde vara en fin motivationshöjare?
– Det är det absolut. Vi har några spelare i laget som vunnit titlar men de flesta skulle jag säga har inte spelat någon stor final. Vi har pratat om det här och alla är redo att ta chansen för målet är givetvis att vinna, det är inget att sticka under stol med.

Linköpings FC:s väg till final:
Landsbro (b) 13-0, IFK Kalmar (b) 3-0, Kopparbergs/Göteborg (h) 3-1, Sirius (b) 3-0, Umeå IK (h) 2-0.