Cupfinalen extra viktig för Kristianstad

För första gången i Svenska Cupens historia är Kristianstad DFF klar för final i Svenska Cupen. En final som kan komma att spela en viktig roll för föreningens framtid.
En spännande första stor final väntar alla i Kristianstad på torsdagen. Foto: Bildbyrån (arkiv)

Damfotboll.com når tränaren Elisabet Gunnarsdottir när laget sitter i bussen på väg upp till Linköping under onsdagsförmiddagen. En viktig match kräver speciella förberedelser är det så ni tänker?
– Ja, vi behöver känna på arenan inför matchen. Vi tänker träna och ju tidigare desto bättre för sen är det dags att för laget att vara tillsammans, äta middag och ha tid att koppla av och snacka upp inför matchen säger Elisabet eller ”Beta” som hon så ofta kallas.

Kristianstads DFF har haft ett jobbigt år där det rapporterats om dålig ekonomi, hur påverkar det laget?
– Spelarna är informerade hur situationen ser ut och kan inte göra mer än sitt bästa på plan. Vi är en homogen och bra grupp som hittat vägar till riktigt fin sammanhållning och under året har vi också spelat ganska stabilt vilket är inte minst viktigt.


KDFF har släppt in väldigt få mål men också gjort få. Att ni prioriterat försvarsspelet är inte svårt att förstå men det är ovanligt få gjorda mål för att vara er, bara åtta. Någon förklaring?
– Klart är att vårt fokus på försvarsspelet har satt sina spår men det är ju inte enda förklaringen. Skador på forwarden Linnea Liljegärd för att nämna någon är en annan. Men samtidigt vill vi få till en förändring och vi har spelat mycket stabilare i år än tidigare. Det är en bra början på något som vi ska utveckla ännu mer, förklara ”Beta” .

Hur går tongångarna bland övriga inblandade i föreningen nu när ni i en cupfinal för allra första gången?
– Det är många som varit med och kämpat länge i det tysta och för dem betyder det här jättemycket. En extra skjuts för att motiveras att fortsätta tro på föreningen. Sen för alla som jobbar med att ro i land ekonomin är det här förstås ett jättebra fönster. Att synas i TV och på så vis sätta orten Kristianstad och kommun i fokus är nog den bästa hjälp vi kan önska oss just nu.

Ok, då undrar jag vad det är som ska göra att just ni vinner torsdagens final, borta mot Linköping som är erkänt svårslaget hemma?
– Jag kan avslöja att vi inte hade satt upp något högt mål i Damallsvenskan i år men alla - och jag menar alla i laget - har från årets början haft målet att vinna Svenska Cupen. Nu är vi i final och i en cupfinal kan allt hända, säger ”Beta” som vet ur det är att vinna en cupfinal både som spelare och tränare, det har hon lyckats med i sin klubb Valur på Island.

KDFF:s väg till final:
Lörby (b) 2-0, Eskilsminne (b) 6-0, Hovås Billdal (b) 6-1, AIK (b) 4-2, Örebro (h) 2-0.