Nollat Jitex tar nytt sikte

Jitex BK har ännu inte spelat in en enda poäng i årets Damallsvenska och det finns nog ingen anledning att tro att de ska göra det i bortamötet mot serieledande FC Rosengård heller. Men hoppet är det sista som överger människan och den devisen gäller i allra högsta grad hos de unga lirarna i Jitex som trots det prekära läget har en tydlig målsättning, att hålla sig kvar i Damallsvenskan.
Jitex målvakt Jennifer Falk kramas om av tränare Jerry Carlsson efter vårens match i damallsvenskan mellan Jitex och Rosengård. Foto: Bildbyrån

Och då måste man ju ställa frågan, hur ska det gå till, Jerry Carlsson, tränare i Jitex?
– Man har ett val och det är att antingen se vår situation från en negativ sida eller en positiv. Vi har elva matcher kvar och ett gäng unga hungriga, respektlösa tjejer som trots alla förluster hittills valt att fortsätta kämpa mot målet att försöka hålla sig kvar i Damallsvenskan. Det kan låta naivt men tanken på att ge upp den stänger vi ute och fortsätter hellre att kämpa.

Har sommaruppehållet varit bra för er och har ni kanske kunnat jobba i lugn och ro under perioden för att bygga laget?
– Absolut. Sommaruppehållet har varit oerhört betydelsefullt för oss. Vi har kunnat jobba ihop i tre veckor och jag som är relativt ny som förstetränare har kunnat sätta min prägel på spelet och få in lite mer tydlighet i vår spelidé. Det är ett gäng unga oerhört talangfulla tjejer som spelar i Jitex och det vore en dröm i sig att få fortsätta utveckla dem helst i Damallsvenskan.

I Malmö slår man på stora trumman och det blir premiär på hemmaplan för nyförvärvet tillika en av världens bästa spelare Marta när den absoluta jumbon i Damallsvenskan kommer på besök. Lägg till att en spelare som Kirsten Van den Ven, som varit borta länge, är tillbaka igen i en övrigt mycket stark trupp så står Jitex inför en megauppgift. Hur resonerar ni inför detta möte?
– Vi har flera svåra matcher nu när serien vänder och vi har pratat mycket om detta. Att vi fick stryk med bara 0-1 hemma mot FC Rosengård i våras har vi med oss som en positiv känsla men samtidigt inget som vi räknar med mer än som ett plus i kanten för eget självförtroende. Vi vet att det blir en ny mycket svår match och är beredda på att jobba hårt i nittio minuter och trots att moståndet är av allra högsta klass tänker vi inte ge oss frivilligt.

Men en ung fast ändå rutinerad spelare får ni vara utan?
– Jag tyvärr har Sofia Gunnarsdottir dragit ett korsband och det är förstås synd på en spelare som betytt mycket för oss.

Har ni några planer på att skaffa in en ersättare?
– Vi har haft många förfrågningar från flertalet spelare som vill komma men svaret är nej! Med våra ekonomiska förutsättningar finns det inte utrymme för några förstärkningar av laget.