Skakat Mallbacken kan tappa serieledningen

Efter två mindre lyckade bortaresor är Mallbacken tillbaka på Strandvallen för höstens första hemmamatch. Motståndaren Kvarnsvedens IK är inte bara tabelltrea utan ett rejält hot för serieledaren med vacklande form.
Frida Broström i Mallbackens vitgröna dress. Julia Zigotti Olme, Bollstanäs t.vä. Foto: Bildbyrån

– Vi vet att det kommer bli tajt och tufft, men jag har en bra känsla, säger Mallbackens Frida Broström inför toppmötet.

Mallbacken leder alltjämt Elitettan, men de senaste resultaten vittnar om något helt annat än självsäkerhet och slipade matchplaner. Hammarby och Djurgården har spelat ut vårens stora dominant med sammanlagt 12-1 och en av de första frågorna till MIF:s lagkapten verkar given:

Vad har hänt i Mallbacken på slutet?
– Under våren hade vi ett väldigt flyt, avgjorde många matcher mot ett mål. Självklart har vi pratat igenom de senaste insatserna när vi släpper in onödigt mycket mål, efter lite stolpe in tidigare är vi nere i en svacka, säger Frida Broström utan att tveka på att laget är på väg upp igen:

– Den här träningsveckan har känts som en nystart. Vi har hittat tillbaka till glädjen med bra tempo och försökt gå tillbaka till grunderna på plan.

Så länge allt var frid och fröjd och Värmlandslaget staplade segrar var försvaret ogenomträngligt och mittlåset med Sarah Bergman och Broström ytterst samspelt.

Sedan kom sommaruppehållet som Mallbacken inte hanterat lika bra. Några spelare ut (bland annat Julia Karlenäs och Emmie Johansson), ett par in (Tessa Gavilsky och Madelen Janogy) har inneburit ett nykomponerat men inte lika samtrimmat lag, försvarsarbetet har blivit lidande på alla håll och kanter.
– Ett kort uppehåll och vi förlorade två viktiga spelare på mittfältet, det blir så ibland, säger Frida Broström och kontrar med:

– Försvarsspelet över hela banan med hög press och aggressivitet är en av våra styrkor, det är jobbigt att möta oss och det ska vi nå tillbaka till. Visst blir det lite deppigt och en tyngre period när det kommer förluster, men vi får kriga på och visa jävlaranamma.

Skyttedrottningen Mimmi Larsson är nära målformen från 2012, efter mellanåret som hela Mallbacken upplevde ifjor i Damallsvenskan. I den interna skytteligan återfinns lite mer oväntat Frida Broström på andra plats, sju pytsar varav fem på straff.
Som en av lagets trotjänare har hon upplevt entusiasm i sin nygamla roll som första straffläggare.
– De senaste åren har vi haft andra som lagt straffarna men de har slutat. Det har gått bra, tyvärr missade jag senast mot Hammarby, säger Broström som har lagt upp för personlig revansch nästa gång domaren blåser för straff.

På kortare sikt vill serieledaren ogärna göra tabelltoppen tät och spännande. Nedanför strecket som leder till Damallsvenskan nästa år jagar Kvarnsveden, fem poäng efter Mallbacken när lördagsmatchen sätter igång.
– De slog oss (1-0) i förra matchen och vi har mött dem i träningsmatcher tidigare. Det brukar vara tuffa kamper, fajt och krig. Men vi vet hur vi ska spela, jag tror på en bra och rolig match, säger Frida Broström.

Lördag 15.00 Mallbackens IF - Kvarnsvedens IK