Hat-trick av Annica Sjölund mot sitt gamla lag

För fem år sedan förlorade Kopparberg/Göteborgs FC säsongupptakten i Damallsvenskan hemma på Valhalla IP med 3-4. Finska landslagsforwarden Annica Sjölund gjorde skillnaden med två mål för sitt AIK. I dag spelade hon på andra sidan och avgjorde ännu en gång en bortamatch mellan lagen - tack vare hennes hat-trick vann Kopparbergs/Göteborg med 3-0 på Skytteholm.
Annica Sjölund. FOTO: Anders Henrikson

Alla fyra topplagen i Damallsvenskan vann mer eller mindre klart i denna omgång nummer 14. Målskillnaden totalt blev 18-4 för Rosengård, Örebro, Kopparbergs/Göteborg och Linköping och alla fick spela borta.

Men marginalerna är ibland icke så tydliga som det kanske verkar. Matchen mellan AIK och Kopparberg/Göteborgs FC är ett exempel på detta. Det råder inget tvivel om att segern för bortalaget är välförtjänt och att Kopparbergs/Göteborg sett över hela matchen är det vassare laget. Men i inledningen spelades matchen mycket på mittfältet och det är här den ska avgöras.


AIK spelade som vanligt mycket engagerat. Madeleine Tegström och Petra Andersson jobbade som vanligt kopiöst på mitffältet och försökte få fram bollar till Emma Lundh och Sarah Storck, men den sista tredjedelen fungerade inte riktigt och det blev inte mer än ett par halvchanser. Många passningar var lite för snabba, lite för långsamma, lite för långa, lite för korta.

Kopparbergs/Göteborg hade inte heller många chanser under den första halvtimmen, men plötsligt blixtrar topplaget till och det är just sådana situationer som skiljer mellan lagen i den övre delen av tabellen och i den nedre. Manon Melis hade alldeles för mycket plats och tid och avfyrade ett skott mot högre stolpen, bollen studsade ut till vänster till Annica Sjölund som lätt tryckte in 1-0 till gästerna som tog med sig ledningen till halvtidsvilan.

Säkert var man i Kopparbergs/Göteborg inte nöjda med spelet, endast med resultatet. Strax innan andra halvleken började såg man mittfältarna Lisa Ek, Lieke Martens, Andrine Hegerberg och Maren Mjelde i en egen lilla dialog innan de anslöt till lagkamraterna. Bättre blev det i början av andra halvleken. Kopparbergs/Göteborg började höja tempot, passade mycket snabbare och hade tydligen för avsikt att rulla bort motståndet. Det lyckades bra i början, men sedan kom man av sig igen, lyckades dock att göra både 2-0 och 3-0. Annica Sjölund visade mycket spelförståelse och en intuition att stå rätt vid rätt tillfälle, en klassisk center forward med andra ord. Efter 67 minuter stod det 3-0 och trepoängaren var bärgard. Resten av föreställningen blev lite återhållsam från bortalagets sida. Man skonade sig och gjorde mer eller mindre det nödvändiga för att avsluta matchen som vinnare.

Efter Jitex Mölndals dunderförlust mot Linköping i dag verkar dock AIK tack vare Tyresös tidiga sorti ur serien inte alls hotat att kunna tappa sin nyvunna plats i Damallsvenskan. Om en dryg vecka möter Solna-laget Vittsjö GIK hemma - en slags seriefinal om nionde platsen 2014