Linda Sembrant mot nya mål i Montpellier

Linda Sembrant stod starkt och lugnt i försvaret. Efter att ha avfärdat Polen med landslaget återvänder hon till Montpellier, sugen på att spela seriematcher och utvecklas i en ny miljö.
Linda Sembrant. FOTO: Petter Arvidson, Bildbyrån.

– Jag har varit där i en månad. Allting är nytt och jag försöker komma in i det spännande och inspirerande, säger hon.

Sembrant är en av Tyresös före detta spelare som lagt mark mellan sig och trasslet i våras. I franska Montpellier, som också skrivit kontrakt med Sofia Jakobsson har hon mer att göra för att komma över inkörningströskeln.
– Montpellier har legat bakom PSG och Lyon, ett ungt lag med många duktiga spelare runt om i olika landslag och med lite fler rutinerade spelare i år. Vi vill klättra högre än vad man gjorde förra året (fyra i ligan; journ. anm,) och hota på ett bättre sätt.

Hur passar du in i laget?
– De är otroligt bekväma med boll, duktiga passningsspelare. Det blir roligt att se vad jag kan göra för att gå framåt in en helt ny liga för mig.

På torsdagskvällen bildade hon blågult mittbackspar med Emma Berglund. En mer bekant upplevelse, även om det var ett tag sedan sist.
– Vi spelade ihop i OS, känner varann ganska väl. Men det handlar om att prestera här och nu och vi lyckades med kommunikationen, hur vi skulle ligga i banan för att vara redo.

Polen satte fart för kontringar men kom sällan förbi försvarslinjen. Om inte Sembrant pressade Ewa Pajor så att hon fick svårt att vända om följde Berglund med i löpningen och täckte ut.

Och hela tiden var backarna klara över motståndartaktiken,
– För oss där bak blir det att vara förberedda på vad som kan komma när vi bedriver anfallsspel långt upp i banan. Det kändes stabilt, vi avbröt dem bra överlag, säger Linda Sembrant.

Sedan Pia Sundhage tog över som förbundskapten har Nilla Fischer varit en av mittbackarna i alla matcher utom två. Duon Berglund och Sembrant lär inte få någon direkt fortsättning tillsammans.

Kan ni bygga vidare på den här insatsen?
– Alla matcher är olika, vi spelar stabilt idag och det får vi ta med oss till Göteborg där vi ska knipa VM-platsen, säger hon efter att ha hjälpt till att hålla nollan.

Dessutom gjorde hon ett av målen, när hon mötte en hörna med huvudet i slutskedet.
– Jag nickar den i bortre, svinkul att göra mål och det var dags att jag gjorde ett på hörna.

Sedan Linda Sembrant i våras kom tillbaka efter korsbandsskadan har hon haft ett starkt landslagsår. Mycket speltid, solid på plan och totalt två nickmål. Nästa mål - att bli lika involverad i sitt klubblag.
– Det finns mycket som jag inte har en aning om, hur motståndarna och deras forwards spelar. Det ställs många frågor, för mig är det utmanande att lösa och klara av det i en ny liga, säger hon.

Text: Fredrik Hasselgren
Foto: Petter Arvidson/Bildbyrån