Madelaine Edlund: - Jag har hunnit med det mesta

Det är något mer än tre månader sedan den rafflande Champions-League-final i Lissabon där Tyresö FF förlorade med 3-4 mot tyska VfL Wolfsburg. Strax därefter drogs laget ur Damallsvenskan och företaget Tyresö Fotboll AB försattes i konkurs. Spelarna försvann inom loppet av några få veckor. En av dem var Madelaine Edlund. Spelarna finns numera utspridda från Brasilien över Paris till Avaldsnes i Norge - och och som i ”Maddes” fall Skellefteå och dess lag i Elitettan - Sunnanå SK.
Madelaine Edlund tillbaka i Sunnanå SK. Foto: Ola Theander

Madelaine Edlund valde medvetet att lämna Stockholm och Damallsvenskan, gick ner en division och flyttade hem. Hur gick det till?
– Jag föddes ju i Jönköping men växte upp i Sunnanå och spelade där i flera år innan jag gick till Umeå IK. Jag har spelat tre Champions-League-finaler och även i landslaget Jag har gjort det mesta och det känns att jag inte är jätteung längre. Kanske är jag i slutet av min karriär och har ju dessutom blivit mamma vilket gjort att jag ändrat lite på fokus, säger ”Madde” i samtal med damfotboll.com.

Med Umeå IK vann Madelaine Edlund två SM-guld och spelade final i UEFA Women's Cup mot Arsenal där det engelska laget var det starkaste laget för dagen. När UIK hamnade i ekonomiska problem och fick skära ner utgifterna ordentligt lämnade många spelare laget. Superstjärnan Marta stack till den nya amerikanska proffsligan WPS och Los Angeles Sol. Madelaine Edlund och Martas brasilianska lagkompis Elaine åkte även de över Atlanten och tecknade kontrakt med proffslaget St. Louis Athletics. Laget fullföljde dock tyvärr inte säsongen. När ägaren drog sig ur och de före detta UIK-spelarna kom tillbaka till Sverige blev det till hårdsatsande Tyresö FF där de så småningom återförenades med gamla UIK-kompisarna Carola Söberg, Lisa Dahlkvist och lite senare inte minst Marta.

2012 vann Tyresö sedan sitt efterlängtade SM-guld i en seriefinal i allra sista omgången borta mot LdB FC Malmö. Enda och avgörande målet gjordes av - Madelaine Edlund som alltså även får skylta med att hon avgjorde SM-guldet för sin dåvarande klubb
Men nu känns det som att hon har kommit hem.
– Sunnanå har ju alltid legat mig varmt om hjärtat, förklarar ”Madde”.
– Jag har spelat i Damallsvenskan i ganska många år och nu ville jag till ett lag som vill tillbaka upp i Damallsvenskan och jag är gärna med och spelar upp ett lag. Ambitionen att gå upp finns ju här.

Om nu Sunnanå skulle lyckas att gå om åtminstone ett lag över strecket, då hamnar du i Damallsvenskan igen. Vad gör du sen?
– Det vet jag faktiskt inte, jag får ta det efter säsongen. Men jag trivs jättebra i Skellefteå också..

Hon avslöjar för damfotboll.com att beslutet att ta steget ner till Elitettan och till Sunnanå kom efter en kort betänketid.
– Det var ganska enkelt för mig, jag har en dotter och då får man andra perspektiv på saker och ting. Jag har varit utomlands och gjort så mycket, men nu handlade det om att komma hem. Det är andra saker i mitt liv som spelar en väldig stor roll. Fotbollen älskar jag fortfarande mycket, men det här känns lagom för mig. Jag vill verkligen åstadkomma nånting med det här laget.

Slutet i Tyresö blev en jobbig situation för de allra flesta spelarna som fick söka sig till någott annat väldigt fort. I Madelaine Edlunds fall känns det som om att pusselbitarna föll på plats med beslutet att trappa ned lite, satsa mer på familjen och framtiden efter fotbollen utan att hon för den skull avsluta karriären.

Hon håller med i resonemanget och säger:
– Det känns konstigt eftersom det är ju inte ens är tre månader sen och nu är alla liksom utspridda världen över. För mig känns det jättebra att vara där jag är nu.

Om familjen stannar i Norrland får tiden visa. Just nu bor alla i Skellefteå, men jobben i Stockholm finns kvar och man får ta ställning till en del frågor lite senare i år Men det känns skönt att se att övergången från europeisk toppfotboll, till ett liv där hon kan kombinera fotbollen med familj och framtid, just nu ser bra ut för Madelaine Edlund.