Lieke Martens KGFC - "Jag går oftast på inspiration och känsla"

”Snudd på Martanivå”, ”tillför touch och teknik” och ”en holländsk artist ni inte ska missa”. Rubrikerna och lovorden har varit många för 21-åriga Lieke Martens efter hennes ankomst till Kopparbergs/Göteborg FC inför säsongen. - Jag är en spelare som ofta går på inspiration och känsla. När jag väl vinner boll så tänker jag inte så mycket utan bara kör på, berättar den tekniska yttermitfältaren.

Lieke Martens kom från tyska Duisburg inför säsongen som en av tre holländska spelare. Manon Melis och Loes Geurts var redan etablerade stjärnor i sina lag innan de skrev på för KGFC, medan Lieka var mer okänd. Men snart fick både publik och media upp ögonen för den unga holländskan som oftast utmanar sina motståndare på vänsterkanten och bjuder allt som oftast upp till stor underhållning och bländande teknik. Att hon omskolats från att ha varit enbart anfallare till att nu vara yttermittfältare har varit bitvis tufft för henne. Nu är det inte längra att bara ”tuta på” framåt som gäller. Även den defensiva delen är en stor bricka i det spel hon nu spelar.
- Stefan (Rehn) säger till mig att om du sticker iväg offensivt så kan du göra vad du vill. Men i det defensiva spelet måste jag hela tiden lära mig nya saker, ta ett större ansvar och spela tight på mina motståndare.
Hon vet sina kvaliteter och hur hon ska hantera det spel hon behärskar och är hela tiden sugen på lära sig nya saker och ständigt se framåt.
- Jag tycker att jag utvecklas hela tiden. Jag blir bättre och bättre och jag vill hela tiden bli bättre också och bli en viktigare del för hela laget.
Rent konkret. Vad vill du bli bättre på?
- Ibland kan jag slarva i passningsspelet. Nu vinner jag mer boll än förut i defensiven. Då är det viktigt att kunna passa rätt till en offensiv spelare. Där kan jag bli bättre.

Hon lämnade Holland och tryggheten redan 2011 när flyttlasset gick till Belgien och Standard Liegé. Sedan bar det av till tyska Duisburg innan hon skrev på för KGFC. Ett val hon inte ångra utan snarare tvärtom. Livskvalitén och kvalitéen på Damallsvenskan är hög enlig henne själv. Som person upplever hon sig enkel och nyfiken på det mesta fortfarande och vill ständigt utvecklas även på det planet.
- Jag tycker att jag är samma enkla Lieke som när jag flyttade. Jag var öppen för hur folk betedde sig här och lärde mig snabbt om kulturen i Sverige. Jag trivs här i Göteborg och är lycklig, ler hon.
Är det viktigt för dig att det finns två andra holländskor i laget?
- Ja, det har varit bra för mig. I början av säsongen så måste du fixa en massa saker och de hjälpte mig med mycket. Sedan har de så mycket mer rutin än jag och det har varit viktigt för mig. Nu klara jag av mer själv. Jag är ju 21 år och måste lära mig själv nu, skrattar hon.
Sånt e livet?
- Ja, sånt är livet… ha ha!
Som spelare utvecklas du ständigt. Men hur vill du utvecklas som människa framöver?
- Jag vill leva mitt liv och se vad som händer. Steg efter steg så vill jag utvecklas och lära mig att ta hand om mig själv. Bli bättre på att laga mat till exempelvis.

Närmast väntar en spännande avslutning av Damallsvenskan för Lieke. Något hon ser fram emot med tanke på lagets prestationer den senaste tiden.
- Det blir en spännande avslutning där vi möter både Örebro och Rosengård. Vi har totalt fyra matcher kvar och spela och vi måste vinna allihop. Gör vi det spelar vi i Champions League, avslutar hon leende och försvinner in i omklädningsrummet till sina lagkamrater som ska hjälpa henne att kunna förverkliga sina drömmar.