Petronella Ekroth öppnade dörren för Hammarby

Hammarby DFF har kommit målet Damallsvenskan 2015 ett stort steg närmare. På söndagen besegrade man konkurrenten Sunnanå SK med 2-0. Bägge målen gjordes av Petronella Ekroth på nick. Med fem matcher kvar har gapet lagen emellan ökat till sju poäng. Sunnanå har dock en match mindre spelad.
Tvåmålsskytten Petronella Ekroth (Foto: Rainer Fussgänger)

Det var nog många som förväntade sig en tajt och jämn match, kanske även med många mål. När Sunnanå senast hade besökt Stockholm och Kristinebergs IP för några veckor sedan kryssade man 3:3 mot Djurgården.
Madelaine Edlund saknades i Sunnanås trupp, men annars kom man mer eller mindre med den bästa laguppställningen.

Kanske avgjordes matchen redan innan 150 sekunder hade spelats. Första hörnan för Hammarby slogs av Anna Lindblom och backen Petronella Ekroth kom fritt, hoppade högst och nickade in bollen - ett mycket omjublat ledningsmål.
Hemmalaget hade fler chanser under den första halvleken medan man förgäves väntade på Sunnanås försök att både kvittera och vända matchen. Kanske var uppgiften för stor och man hade för stor respekt för motståndarlaget.

I den andra halvleken fortsatte spelet precis som i den första. Mer boll för Hammarby som skickligt rullade runt bollen på den egna planhalvan och försökte sedan ofta på kanterna. Ytterligare en gång måste sägas att lagkaptenen Olga Ekblom som tog steget upp till Elitettan före den här säsongen är inget mindre än ett kap för Hammarby. Hon har stor spelförståelse, är väldigt bra i en mot en situationer och dyker upp precis när det är dags och när det kan bli farligt.

Men dagen var inte Olgas utan Petronellas. När man förväntade sig att Sunnanå skulle satsa allt på ett kort för att kunna ta till vara den kanske sista (?) chansen för uppflyttning i år fick Hammarby åter igen en hörna och mönstret upprepade sig: bollen slogs in av Anna Lindblom och ännu en gång stod Petronella Ekroth bäst och nickade dörren till Damallsvenskan vidöppen för sitt Hammarby. 2:0 och Sunnanå kom aldrig tillbaka. Man skapade i stort sett inga chanser. Bäst var nog mittbacken Helen Ukaonu som rensade mycket.
– Jag är ganska förvånad, eftersom jag vanligtvis inte brukar göra mål, sade en mycket glad Petronella Ekroth till damfotboll.com efter att hon hade tagit emot kramar av Lina Ringshamre och Olga Ebklom.

– Man måste ju säga att Anna slår fantastiska hörnor och att vi har tränat på det att jag går in där. Det är en otroligt viktig seger för oss, sade Petronella.

The Observer 2014-09-07 21:38

Rainers referat är väl bara att hålla med om - visserligen fanns en tendens att Sunnanå försökte flytta positionerna i början av andra halvleken, men anfallen var alltför trubbiga för att hota på allvar. Hammarby var betydligt hetare på de avgörande bollarna matchen igenom.

Kul för Petronella - och kanske inte så överraskande för de som sett henne i tidigare klubbar. Uppspel och fasta situationer har hon alltid varit bra på.

Sunnanås hemmamöte mot Mallbacken om några veckor är väl absolut sista tåget mot allsvenskan för dem. Edlund saknades svårt idag.....

le méchant 2014-09-08 07:51

Obekräftade rykten låter meddela att Madelaine Edlund är gravid.