Hat trick av Minde när Linköping slog Vittsjö

Vårens möte mot Vittsjö vann Linköping med uddamålet. Höstreturen togs på största allvar då LFC vill få sina fyra raka vinster att bli till den femte och bli det lag som har störts chans att knipa den viktiga andraplatsen när Damallsvenskan går mot sitt slut. Matchen slutade 4-1 till Linköping vars fina form håller i sig.
Fridolina Rolfö gratulerar Kristine Minde efter ett av norskans tre mål. FOTO: Filip Oskarsson

Linköpings startelva var intakt från de senaste vinsterna mot både Rosengårds FC samt Kopparbergs/Göteborg FC förutom att målvakten Katlynn Fraine ersattes av reservmålvakten Olsen.
Redan efter 1 minut och 21 sekunder gjorde Kristine Minde dagens första mål.
Fridolina Rolfö fick bollen centralt efter ett bolltapp från Vittsjö där en spelare låg kvar skadad. Rolfö valde att hålla i bollen till ögonblicket då vänsterbacken släppte sin position för att pressa. Kristine Minde tog emot bollen till höger i straffområdet, skottfintade sig förbi med högerfoten och skickade upp bollen otagbart i bortre stolpen med vänstern. Ett riktigt snyggt mål från Minde som därmed gjorde sitt tredje mål för säsongen och ordnade en kanonstart för LFC.

Inom den första tiominutersperioden kom inte Vittsjö alls upp i tillräcklig hård och hög press och LFC hade lätt med att hitta rätt adress på sina passningar. Anfallsspelet var snabbt och smart och den första tanken man hade i inledningen var att Vittsjö var tvungna att lugna ner LFCs anfallsspel om de skulle få en chans att få med sig någonting alls från denna match.


När matchen sedan gick ner i tempo stod det klart vilken betydelse Claudia Neto har för LFC passningsspel. Inte alltid delaktig i sista tredjedelen men är vital för lugnet och stabiliteten på mittfältet och är en stor del i att LFC vinner spelövertagen i sina matcher. Samspelet med Gajhede är slipat.

Vittsjös Antonia Göransson visade sin kvickhet, var rapp i sina beslut och visade varför hon finns inom landslagets radar. Matchen i matchen mellan henne och Samuelsson var intressant att följa.

Samspelet mellan nyförvärvet Jannie Arnth och Charlotte Rohlin sattes på prov några gånger i inledningen när Vittsjö slog några längre bollar mot backlinjen. Linköping har haft störst problem den här säsongen mot fysiskt starka lag och Vittsjö visade sig överlägsna i vissa situationer utan att på så sätt få fram några större farligheter ur dem.

I den 20 minuten fick LFC ett riktigt bra kontringsläge efter en Vittsjö-hörna. Pernille Harder släppte bollen till Minde perfekt i steget, på högerkanten där hon med en tempoväxling tog förbi sin försvarare och avslutade med ett skott som dock gick utanför. Dock ett nytt prov på Mindes gryende form efter en ganska svag sommar. Hennes hårda inlägg bara minuten efter kontringsmöjligheten gav Vittsjöförsvaret problem då rensningen av Johanna Andersson blev feltajmad och där bollen nästan damp ner in i eget mål, bara ribban var i vägen för att sedan gå ut till en resultatlös hörna.
Det var under den fem-minutersperioden som LFC stod för fyra farliga avslutslägen som de inte lyckades få maximal utdelning på.
Harder visar vikten av att hela tiden vilja ha bollen med att ropa den till sig och även om resultaten inte alltid är hundraprocentiga så är hon väldigt professionell i att hela tiden söka sig dit bollen befinner sig.
1-0 stod sig halvleken ut där LFC vann skottstatistiken med 10-1.

Kristin Minde var lika snabb att hitta målet i andra halvleks start som i första. Återigen var det Rolfö som för enkelt kunde ta sig förbi sin markering centralt och hitta Minde som löpte smart utan boll. Fri med målvakten försökte hon chippa den över Minna Merilouto, som lyckades rädda den första bollen. Men när bollen låg fri och skulle rensas bort lyckas försvararen träffa Minde och bollen letade sig in i mål. Chocköppning av Linköping som nu ledde med 2-0.

Vittsjö fick kontakt när de reducerade i den 60 minuten efter en fin nick från inhopparen Elin Nilsen. Effektivt av bortalaget som gjorde mål på sin första riktiga chans i matchen. Vittsjö fick nytt liv i och med målet och blev efter det som ett nytt lag med frisk luft under vingarna.
Linköping hade efter sitt 2-0 mål sett nonchalanta ut och gav helt och hållet initiativet till bortalaget. Ändå lyckades de komma till avslut då Vittsjö satsade sin energi på att hitta sin kvittering, där målvakten antingen utan problem kunde plocka in den i famnen eller se den segla utanför.
Kvitteringen var dock bara en briljant Olsen i målet ifrån att bli verklighet. Inspelet från vänster var en hård fin boll och Elin Nilsen tajmade perfekt bollbanan, Olsen fick snabbt upp händerna och kunde se bollen studsa precis utanför stolpen.

I den 70 matchminuten kunde LFC pusta ut en aning då Harder kom inrusande i straffområdet efter en snabb omställning och blev fälld. Det var inga problem för henne att smälla in 3-1 på den efterföljande straffen, hennes 9:e mål för säsongen.
Luften gick ur Vittsjö och 4-1 kom efter 81 spelade minuter. Minde fick se sig själv göra ett hattrick efter en fin passning av Harder på en kvick omställning. Bortsett från målen hade Minde ändå blivit matchens lirare då hon hela tiden var på tårna och skapade oreda för försvaret. Hennes form kan bli viktigt i slutspurten.

Matchens lirare
Vittsjö: Ifeoma Dieke. Utan henne kunde siffrorna för LFC blivit högre. Behöver en bättre kollega bredvid sig om Vittsjö ska kunna blicka uppåt i tabellen i fortsättningen.

Linköping: Kristine Minde. Hattrick och bra spel i övrigt.

Text: Eric Svensson

fair play 2014-09-09 15:26

"Fridolina Rolfö fick bollen centralt efter ett bolltapp från Vittsjö där en spelare låg kvar skadad"----------och istället att sparka bollen ut och låta skadad spelare få hjälp då gjorde LFC mål.
Tydligt saknad av fair-play andan och solidaritet med sin arbetskollega till yrke
Att svenska damdomare saknar mycket av finess i sin bedömning av sådana situationer gör då spelet ganska hårt, hänsynslöst och såklart inte vackert.
Så länge själva spelare inte skyddar varandra då kommer antal skadade att öka liksom tron att det enda som är värt i fotbollen är att tillfredsställa sin tränare eller i den delen sluta tänka med sitt eget huvud eller låta sig infinna i något slags rigid regelverk
Båda de, tränarna och domarna kan också dem lära sig av de som utövar spelet ute på plan och som till skillnad från spelare riskerar ingenting.
För det krävs det då att själva spelare vågar stå för varandra.

Martin 2014-09-09 20:26

Noterade inga protester från Vittsjö vid skadesituationen innan 1-0 målet och i o m det har svårt att förstå kritiken. Vad gäller domaren så bedömde hon att det inte var frispark och ej heller huvudskada och då är hon i sin fulla rätt att låta spelet gå vidare. Jag noterade också att nämnde spelare kunde fortsätta spela (även om hon tvingades bryta senare).

Skulle man börja blåsa av/spela ut bollen varje gång en spelare åker i backen så skulle matchtempot bli fruktansvärt lågt och lag med snabba spelare och snabbt passningsspel (LFC) skulle missgynnas medan lag som satsar på fysiskt starka spelare skulle gynnas enormt mycket.

I den här matchen var det ju just tempot som avgjorde, när LFC satte full fart hängde inte Vittsjö med och tvingades flera gånger riva och slita i motståndarna för att inte hamna på efterkälken.