Surt för Sunnanå med tappade poäng

Sunnanå gjorde båda målen i matchen men fick bara en poäng när laget spelade hemma på Sörvalla mot serieledarna Mallbacken. Matchen slutade 1–1 (1–1) inför 322 åskådare. – Det känns surt. Och det känns som om vi förlorade två poäng, säger Sunnanås tränare Martti Tikkanen efter matchen.
Annina Wede, längst till höger, väl förvaltat ett inlägg från Nina Jakobsson och därmed kvitterat Mallbackens ledning. En kvittering till 1–1, som också blev slutresultatet. FOTO: Ola Theander

Sunnanå hade definitivt spelet under hela matchen, vilket – om inte annat – visades av att det dröjde till 70:e spelminuten innan Mallbacken fick sin första hörna.

Ändå var det Mallbacken som fick första målet. Sofie Ahlberg drev bollen från vänster mot höger längs straffområdets yttre gräns innan hon fick fritt fram för ett skott. Det tog på en försvarare i Sunnanå och bollen ändrade riktning vilket ställde Sunnanås målvakt Sussie Nilsson helt. Detta skedde i elfte spelminuten.

Baklängesmålet snarare eggade Sunnanå till att satsa än mer framåt. Det gav också resultat. I 22:a minuten fick Perpetua Nkwocha tag i bollen på mittfältet. Hon fick ut bollen till Nina Jakobsson på högerkanten som avancerade framåt och slog ett inlägg in mot boxen där alerta Annina Wede fanns. Hon förvaltade inlägget på bästa sätt och kvitterade till 1–1.


Efter kvitteringen fortsatte Sunnanå att trycka på och många chanser radades upp både under resterande delen av första halvleken och under hela andra halvleken.

– Vi har varit dåliga på bortaplan under senare tid och hade beslutat att ligga lite lägre inför matchen mot Sunnanå, säger David Kjellin, huvudtränare för Mallbacken. Vi hade också sagt att vi skulle ha stor press på Sunnanås Carina Holmberg, som är farlig när hon får bollen och skapar spelvändningar. Det gick väl någorlunda.

– Vi hade marginalerna på vår sida och vi är jättenöjda med en poäng. Jag vill gärna berömma lagspelet som vi visade upp i dag eftersom det är så viktigt för oss att förbättra trygghetskänslan på bortaplan. Det självförtroende byggde vi på i dag.

David Kjellins kollega i Sunnanå, Marti Tikkanen, var också han nöjd med det spel som laget presterade.

– Jag är nöjd med spelarnas prestation. Mallbacken försvarade sig bra och vi hade inte marginalerna med oss. Det saknades det där lilla extra i slutskedet. Så det känns lite surt över att förlora två poäng. Eftersom vi hade spelet genom hela matchen.

Sunnanå har ett tufft spelschema framför sig. Ytterligare fyra matcher ska spelas fram till och med söndag om två veckor.

– Jo, det är tufft. Men vi är tränade för det, säger Martti Tikkanen som i slutet av årets säsong får se laget träna och spela på klubbens ursprungliga hemmaplan – Sörvalla. Detta i väntan på att ordinarie hemmaarena Norrvalla får nytt konstgräs.

Text: Ola Theander

The Observer 2014-09-21 21:33

Omgångens skräll var naturligtvis att Halmia plockade poäng på Hammarby. Att SSK skulle spela oavgjort mot MIF var inte särskilt överraskande. SSK är pressade att vinna för att nå uppflyttningsplatsen, medan MIF kan bevaka och även med några oavgjorda matcher hålla ett par poängs förspång till jagande lag bakom.

Jag hade tippat att SSK skulle klämma sig förbi Hammarby, men då ingick inte SSK:s bleka insats mot Hammarby i den kalkylen. Gladast efter den här omgången är sannolikt Kvarnsveden vars hopp om avancemang ännu lever och Mallbacken är sannolikt också hyggligt nöjda. De senare behåller eller något utökar det relativa poängavståndet bakåt.

De sista omgångarna har visat att på pappret enklare matcher för topplagen kan vara "minerade" av lag som kämpar för fortsatt kontrakt i elitettan. För Sunnanås del är troligen hängmatchen mot Hovås Billdal 1 oktober snudd på avgörande för möjligheten att nå allsvenskan 2015 - förlust och det är (i dagsläget och då med alla lag på 22 matcher) 7 poäng upp till Hammarby med 12 poäng kvar att spela om.

I Elitettan finns fighten främst kring övre strecket, men även kring nedre till skillnad från allsvenskan där enda frågan är vem som tar andraplatsen och CL-spel.