Derbydags i toppen av Elitettan

Lördagens Stockholmsderby är det viktigaste som spelats på länge. Både Hammarby och Djurgården siktar mot Damallsvenskan, bara ett av lagen kan ta sig dit. Vilket? Mycket hänger på hur derbyt slutar.

Stockholmsderbyna i Elitettan avlöser varandra denna säsong. Hammarby, Djurgården, Älta, Bollstanäs och Brommapojkarna är alla lag som hör hemma i både Elitettan och Stockholm. Således har derbyn blivit vardagsmat för såväl spelare som publik. Men vissa derbyn kittlar lite extra. Det mellan Hammarby och Djurgården är ett sådant derby.

Hammarby och Djurgården har en historia som strcrker sig långt bakåt i tiden. De har tampats om tre poäng massa gånger. Främst i Damallsvenskan, men under de senaste åren har de båda slagits i den näst högsta divisionen. I år slåss de båda om en plats i damfotbollens finrum. På lördagen kan den kampem avgöras, i ett derby på söder.

Damfotboll.com fanns på plats när dessa lag möttes i vårmötet. Nederlagstippade Djurgården hade favorittippade Hammarby i brygga, men bortalaget vände på bara några minuter. Matchen slutade 2-2 och man delade på poängen. Inför detta derby är det mycket som står på spel.

Låt oss rabbla lite siffror så förstår ni hur pass viktigt detta derby är.
Fyra omgångar återstår av Elitettan, Sunnanå har en hängmatch kvar. Men för alla övriga topplag återstår det bara fyra matcher att spela till sig en biljett till landets högsta fotbollsserie. Det innebär att alla lag, förutom just Sunnanå (och Hovås-Billdal) kan spela in maximalt 12 poäng (3 gånger 4 är 12) till under avslutningen av serien. I dagsläget toppar Mallbacken tabellen på 49 poäng. Två ser vi Hammarby, på 45 poäng. Hammarby och Mallbacken har allt i egna händer men Kvarnsveden, Djurgården och Sunnanå jagar toppduon som ett gäng hungriga vargar. De drömmer om att snyta de damallsvenska platserna framför ögonen på konkurrenterna.

Djurgården har tio poäng upp till Mallbacken. I teorin kan de alltså vinna elitettan, men gissningsvis har de siktet inställt på Stockholmsantagonisterna Hammarby. För att det ska vara möjligt måste man, mest troligt, slå det grönvita laget i lördagens toppderby. Hammarby å sin sida skulle kunna såga av Djurgården från toppstriden och själva ta ett stort kliv mot Damallsvenskan om man segrar på lördagen..

Sällan har väl ett Stockholmsderby i Elitettan varit så viktigt och nervkittlande? Hammarby hoppas, och tror, på ett stort publikstöd imorgon - förhoppningen är att över 1000 personer söker sig till Kanalplan. Och med tanke på att Kanalplan är en lite och gemytlig arena känns 1000 besökare där betydligt mer än 1000 besökare på exemeplvis Malmö IP, Behrn arena eller Linköping arena. Så mest troligt kommer Hammarby ha ett starkt publikstöd i ryggen i Stockholmsderbyt . Men visst vågar vi också gissa att en hel del djurgårdare kommer vara på plats? För även om det är Hammarby som sitter i förarsätet på resan mot Damallsvenskan så är derbyt minst lika viktigt för Djurgården.

Kanalplan lördag kl 15.00

Rufus 2014-09-26 18:34

Hjärtat säger BAJEN!

Dags för de grönvita att återknyta bekantskapen med Damallsvenskan. Ingen omöjlig uppgift som det ser ut. Dödsviktigt dock att Hammarbys keeper Lina Ringshamre överträffar sig själv mellan stolparna.

mia.e. 2014-09-26 20:02

...Så Elitettan har här möjlighet att med publikens hjälp överglänsa självaste Damallsvenskan? :)

(Och Stockholm som fotbollsstad överglänsa dedäran Malmö och Göteborg...?)

Gårdagens match mellan Damallsvenskans etta och två i tabellen drog 1060 (jämnt avrundat) i publik...

Bajen och Djurgården i morgon...? ;) Inte fler, väl... Nää...

Alva Nilsson 2014-09-26 20:41

Hammarby - Mallbacken lockade strax under 1000. 900 - någonting, minns ej exakt. Men mycket hänger nog på vädret.
Jag tror att ex Hammarby lockar större publik än lag i damallsvenskan för att der finns en bredare supporterkultur runt de klubbarna, främst på herrsidan. Och när herrklubbarnas supportergruppen slår på stora trumman kommer några hundra fler på damernas matcher.

Men - historiskt sätt brukar Stockholmsklubbarna inte dra några stora publiksiffror. O, laget går upp i damallsvenskan och ligger i botten tror jag inte vi får se 1000 personer i publiken.

mia.e. 2014-09-26 23:46

Äsch, vem bryr sig om historia (så noga) i morgon...

Stockholm och den samlade Hammarby- & Djurgårdenskaran (supportrar) är nu utmanade att slå ett blott tre dagar gammal publiksiffra! Kan man på några få timmar i huvudstaden uppbåda en publik som överträffar den Damallsvenska stormatchen igår, så har man tagit en trofé på "storlagen" och Damallsvenskans topplag... Inte varje dag man kan bräda dem i något... Tänkte mer så...

Skulle vara kul, eller hur - att två da'r efter deras match ha en större publik under ett Stockholmsderby i "lilla" Elitettan... :)

Hur var det Thoréns rubrik - som finns länkad här nere under "Damfotboll i Media" - i Aftonbladet löd:

"Spräng gränser, mästare"

...om vi - alla andra - skulle "knycka" den uppmaningen och göra något av den för egen del? Boosta favvo-lagen lite med ny kul publiksiffra DENNA vecka?

Menar, är inte Bajen och Mallbacken och Djurgården, de nuvarande Elitettan-lagen, de sanna mästarna, de tunga namnen, i landets högsta serier - sett över TID...
När vi snackar damfotboll... Och morgondagens lag, Hammarby och Djurgården, sett ur ett stolt Stockholmsperspektiv...

(Jag skriver det här lite på skoj, för det är lite få timmar till match och lite sent att slå på stor trumma, men bara tanken... "Dagens publiksiffra, 1200..." :) ...nått... några fler siffror, än torsdagens match, för stolta traditionsrika Stockholmsfärger... :)

Så... alltför kort om tid... det blir upp till spontanpubliken i morgon... Och så är det höstkylan... Och Lidingöloppet... trafikstockningen längs vägarna...

Men nästa säsong, om inte till detta derby... Då kommer publiksiffrorna för storlagen i syd och väst, samt Eskilstuna och Piteå att blekna - för "Forza huvudstaden"... Eller hur? Givet! :) )